Baltieji rūmai paviešino palydovinę nuotrauką, kurioje matyti būsimos gamyklos vieta Alabugos specialiojoje ekonominėje zonoje, esančioje maždaug už 900 km į rytus nuo Maskvos.

„Atrodo, kad Rusijos ir Irano karinė partnerystė gilėja“, – sakė J. Kirby, remdamasis JAV žvalgybos informacija.

Baltieji rūmai sakė, kad paskelbs naują vyriausybinę rekomendaciją, skirtą padėti įmonėms ir vyriausybėms „užtikrinti, kad jos netyčia neprisidėtų prie Irano (dronų) programos“.

Vašingtonas mano, kad Rusija iš Irano gavo šimtus kovinių dronų ir susijusios įrangos, kad padėtų Maskvai toliau kariauti prieš Ukrainą.

JAV duomenimis, dronai gaminami Irane, gabenami per Kaspijos jūrą, „o vėliau Rusijos pajėgos juos naudoja prieš Ukrainą, – sakė J. Kirby. – Pastarosiomis savaitėmis Rusija naudojo Irano bepiločius orlaivius smogti Kyjivui ir terorizuoti Ukrainos gyventojams“.

Vašingtonas pareiškė nerimą dėl, jo teigimu, Maskvos pastangų pačiai pradėti gaminti iranietiškus dronus.

„Turime informacijos, kad Rusija iš Irano gauna medžiagų, reikalingų bepiločių orlaivių gamyklai Rusijoje statyti“, – sakė J. Kirby.

Savo ruožtu, pasak Baltųjų rūmų, Iranas siekia iš Rusijos įsigyti naikintuvų Su-35, kovinių sraigtasparnių, radarų ir mokomųjų kovos lėktuvų YAK-130.

„Mes ir toliau taikysime sankcijas subjektams, susijusiems su Irano karinės įrangos perdavimu Rusijai su tikslu panaudoti ją Ukrainoje“, – sakė J. Kirby.

Iranas ne kartą neigė JAV kaltinimus dėl karinių atsargų siuntimo Rusijai per jos karą prieš Ukrainą, kuris tęsiasi jau antrus metus.

Karas atgaivino bendradarbiavimą tarp Maskvos ir Teherano, kuriuos abu sieja didėjanti tarptautinė izoliacija.

Abi šalys neseniai paskelbė apie geležinkelio jungties, skirtos apeiti tradiciniams jūrų keliams bei tarptautinėms sankcijoms, statybą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją