Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby žurnalistams sakė, kad ieškoma „kito pasiūlymo, kuris galėtų būti sėkmingesnis“.

Anksčiau šį mėnesį Valstybės departamentas pranešė, kad Rusija atmetė „rimtą“ pasiūlymą išlaisvinti „The Wall Street Journal“ korespondentą Evaną Gershkovichių ir buvusį jūrų pėstininką Paulą Whelaną. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vėliau pareiškė, kad Jungtinėms Valstijoms reikia „priimti sprendimą, kuris tenkintų Rusijos Federaciją“.

32 metų E. Gershkovichius buvo sulaikytas kovo pabaigoje Uralo Jekaterinburgo mieste, atvykęs rengti reportažo, ir yra pirmasis nuo sovietinių laikų šnipinėjimu apkaltintas Vakarų žurnalistas. E. Gershkovichius ir jo darbdavys šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

53 metų P. Whelanas dirbo apsaugos srityje JAV transporto priemonių dalių įmonėje, kai 2018 m. buvo Maskvoje suimtas. Jis atlieka 16 metų bausmę už šnipinėjimą. JAV vyriausybės teigimu, kaltinimas nepagrįstas.

Trečiadienį paskelbtame interviu BBC P. Whelanas priekaištavo JAV vyriausybei, kad jį apleido. „Iš esmės jie mane čia paliko“, – telefonu sakė jis. – Esu labai susirūpinęs“.

Lapkritį P. Whelano šeima pranešė, kad vienas kalinys „smogė jam į veidą“ ir sudaužė akinius. Paklaustas apie P. Whelano interviu, J. Kirby sakė, kad „labai nerimaujama dėl jam iškilusios fizinio susidorojimo grėsmės“, tačiau JAV „per savo ambasadą Maskvoje siekia užtikrinti konsulinę prieigą ir spręsti šias problemas su kolegomis iš Rusijos“.

Trečiadienį JAV apsikeitė kaliniais su Venesuela, 10 amerikiečių grįžo namo mainais į prezidento Nicolaso Maduro patikėtinį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją