Šis Vašingtono pareiškimas buvo retas atvejis, kai JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pademonstravo nepritarimą Izraelio veiksmams.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu teigė taręsis su Vašingtonu dėl galimybės aneksuoti nausėdijas okupuotame Vakarų Krante. Toks žingsnis gali visiškai išardyti Artimųjų Rytų taikos procesą, nors pastaruoju metu šis buvo įstrigęs.

Šį pareiškimą paneigė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Raffelis, glaudžiai bendradarbiaujantis su prezidento žentu Jaredu Kushneriu, D. Trumpo paskirtu tarpininkauti sprendžiant Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

„Pranešimai, kad Jungtinės Valstijos aptarė su Izraeliu aneksijos planą Vakarų Krantui yra klaidingi“, – pareiškė atstovas.

„Jungtinės Valstijos ir Izraelis niekada neaptarinėjo tokio pasiūlymo, o prezidento dėmesys lieka sutelktas vien į jo Izraelio ir palestiniečių taikos iniciatyvą“, – pridūrė J. Raffelis.

B. Netanyahu atstovas anksčiau pirmadienį sakė, kad premjeras nori koordinuoti šį „istorinį“ žingsnį su Jungtinėmis Valstijomis, nes Vašingtonas yra Izraelio strateginis sąjungininkas.

Kai kurios izraeliečių žiniasklaidos priemonės interpretavo šį pareiškimą kaip pirmąjį atvejį, kai B. Netanyahu išreiškė palaikymą nausėdijų aneksijai.

Palestinos išvadavimo organizacijos (PIO) generalinis sekretorius Saebas Erekatas pasmerkė šiuos pareiškimus kaip planuojamą „žemių vagystę“ bendrininkaujant Jungtinėms Valstijoms.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)