„Šiandien prezidento Bideno vardu skelbiu apie skubios saugumo pagalbos paketą ir 300 mln. dolerių vertės ginklus ir įrangą neatidėliotiniems Ukrainos poreikiams patenkinti“, – žurnalistams sakė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

Ši gyvybiškai svarbi karinė pagalba suteikiama apeinant respublikonų vykdomą paramos blokavimą Kongrese ir baiminantis, kad Rusijos invazija įsibėgėja, antradienį pranešė gynybos pareigūnai.

„Tai palyginti mažas paketas, suteikiantis Ukrainai tik tiek, kiek jai reikia trumpam laikui“, – žurnalistams sakė anonimiškumo pageidavęs aukštas gynybos pareigūnas.

Pasak pareigūnų, ši siunta, pirmoji per kelis mėnesius iš didžiausio Kyjivo sąjungininko Vašingtono, apims priešlėktuvines raketas, amuniciją, artilerijos sviedinius ir kažkiek šarvuočių.

Pranešimas paskelbtas prezidentui Joe Bidenui Baltuosiuose rūmuose priimant Lenkijos prezidentą Andrzejų Dudą ir ministrą pirmininką Donaldą Tuską ir siekiant patikinti juos, kad JAV remia NATO ir Ukrainą.

„Pasaulis stebi. Laikrodis tiksi ir mes turime kuo greičiau imtis veiksmų“, - sakė J. Sullivanas.

JAV gynybos pareigūnai teigė, kad jiems pavyko rasti 300 mln. dolerių Ukrainai, sutaupius iš pastarųjų Pentagono pirkimų, tačiau pabrėžė, jog Kongresas turi pritarti didesnei pagalbai. Respublikonai įstatymų leidėjai blokuoja 60 mlrd. dolerių pagalbą Ukrainai, nes prezidento demokrato varžovas Donaldas Trumpas ragina juos neleisti J. Bideni laimėti šios pergalės rinkimų metais.

„Turėjome sutaupytų lėšų, kurios leis mums kompensuoti naujojo paketo išlaidas“, – sakė anonimiškumo pageidavęs pareigūnas ir pridūrė, jog tai „gana unikalus įvykis (...) todėl mums reikia, kad Atstovų rūmai imtųsi veiksmų“.

Stiprėjantis nerimas

JAV sąjungininkių susirūpinimas didėja, Kongresui blokuojant pagalbą Ukrainai, o D. Trumpui grasinant nutraukti finansavimą Kyjivui, jei bus išrinktas, bei paskatinus Rusiją įsiveržti į NATO šalis, kurios nesilaiko gynybos išlaidų tikslų. Tuo metu Maskva tęsia puolimą Ukrainos rytuose ir pastaruoju metu pasiekė nemažai laimėjimų, karui tęsiantis jau trečius metus.

Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovas antradienį pareiškė, kad „laikas senka“. „Ukrainai netrūksta drąsos ir užsispyrimo – jiems baigiasi amunicija. Ir mes pritrūksime laiko jiems padėti“, – Kongresui sakė CŽA direktorius Williamas Burnsas.

Pirmadienį paskelbtame JAV žvalgybos vertinime sakoma, kad „aklavietė padeda Rusijai įgyti strateginius karinius pranašumus ir vis labiau keičia pagreitį Maskvos naudai“. Anksčiau J. Bidenas perspėjo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „nesustos“ Ukrainoje.

Karas sukėlė baimę Lenkijoje ir kitose Rytų Europos šalyse, kad agresyvi Rusija gali smogti NATO valstybei, jei jai bus leista laimėti Ukrainoje.

Prieš išvykdamas į Vašingtoną Lenkijos prezidentas A. Duda pareiškė, kad reaguodamos į Rusijos karą Ukrainoje NATO narės turėtų padidinti gynybos išlaidas iki trijų procentų bendrojo vidaus produkto (BVP). Vakarų gynybos Aljanso tikslas šiuo metu yra 2 proc. BVP gynybai, tačiau Lenkija jau skiria apie 4 proc., o JAV – 3,5 proc. BVP.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją