„Minsko srities teismas Ramaną Pratasevičių nuteisė aštuonerius metus kalėti kolonijoje“, – trečiadienį pranešė Baltarusijos naujienų agentūra „Belta“.

Prokurorai buvusiam opozicinės „Telegram“ paskyros redaktoriui R. Pratasevičiui prašė skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

R. Pratasevičius buvo suimtas po to, kai jo lėktuvą iš Graikijos į Lietuvą perėmė Baltarusijos naikintuvas ir privertė nusileisti Minske. Jis buvo kaltinamas padėjęs koordinuoti masinius protestus prieš prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą 2020 metais.

Šalis, kurią A. Lukašenka valdo nuo 1994 metų, susidorojo su visais, prisidėjusiais prie didžiausių protestų per visą Baltarusijos istoriją.

Dar du svarbūs „Telegram“ kanalo „Nexta“ veikėjai Sciapanas Pucila ir Janas Rudzikas buvo nuteisti už akių atitinkamai 20 ir 19 metų laisvės atėmimo bausmėmis. Jie buvo kaltinami viešais raginimais sukilti, teroristinių išpuolių organizavimu, prezidento įžeidimu ir melagingos informacijos apie Baltarusiją skleidimu.

Po sulaikymo operacijos, sukėlusios tarptautinį šoką, R. Pratasevičius, kaip manoma, buvo valdžios institucijų priverstas per valstybinę televiziją paskelbti atsiprašymo pareiškimus.

Vasario mėnesį prasidėjus teismo procesui, valstybinės naujienų agentūros „Belta“ paskelbtame vaizdo įraše jis sakė, kad yra „visapusiškai kaltas“.

Nuo 2021 metų birželio mėnesio jam taikomas namų areštas.

„Nexta“, populiarus kanalas „YouTube“ ir „Telegram“, atliko aktyvų vaidmenį 2020 metų protestuose, kurie kilo po to, kai A. Lukašenka buvo apkaltintas rinkimų klastojimu. Platforma uždrausta ir paskelbta „teroristine organizacija“.

Baltarusijos nepriklausomos žmogaus teisių gynimo grupės „Viasna“ duomenimis, šalyje šiuo metu yra 1 500 politinių kalinių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)