Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ir kiti įtakingi šalies valdžios pareigūnai ceremonijos metu Minske vilkėjo šiuolaikines karines uniformas. Šalies vidaus reikalų ministras Igoris Šunevičius iš kitų išsiskyrė pasirinkęs su niekuo nesupainiojamą mėlynos spalvos uniformą, kurią seniau nešiojo Vidaus reikalų liaudies komisariato (NKVD) pareigūnai, skelbia TUT.by.

Dauguma karo veteranų iš buvusių Sovietų Sąjungos valstybių pergalės Antrajame pasauliniame kare 70-ųjų metinių proga rinkosi autentiškas karines uniformas, tačiau NKVD uniforma sukėlė nemenką pasipiktinimo bangą. Nemažai NKVD pareigūnų kovojo su naciais, tačiau buvo ir nemažai tokių, kurie dirbo darbo stovyklose, trėmė ir žudė civilius. Bene skaudžiausias jų įvykdytas nusikaltimas – daugiau nei 20 tūkst. lenkių kalinių žudynės Katynėje 1940 metais.

Nors Baltarusijos vidaus reikalų ministro pasirinkta uniforma ir rengdavosi NKVD departamento, atsakingo už tradicinės milicijos darbą, pareigūnai, daugumai socialinės žiniasklaidos vartotojų šis skirtumas nepasirodė svarbus.

„NKVD buvo karo herojai?! Tikrai?!“, – piktinosi vienas internautas. Nepaisant kilusio ažiotažo, I. Šunevičius teigia savo sprendimo nesigailintis. Žurnalistams politikas sakė, kad tokią uniformą pasirinko norėdamas išreikšti pagarbą savo pirmtakams, kurie, „vilkėdami šią uniformą, pasiekė reikšmingų pergalių ir aukojo savo gyvybę“. Plačiau komentuoti susiklosčiusios situacijos Baltarusijos vidaus reikalų ministras nepanoro.