Trumpai 1918–1919 metais gyvavusi Baltarusijos Liaudies Respublika (BLR) yra laikoma nepriklausomos Baltarusijos pagrindu.

„Aplinkybės Baltarusijoje ir pasaulyje privertė visus pareiškėjus dėl masinių renginių „Laisvės dienai“ atsisakyti savo planų. Mūsų komanda taip pat rengė kelis renginius BLR 102-ųjų [metinių] proga, bet pasirengimą jiems nutraukė“, – sakoma „Laisvės dienos“ organizatorių pareiškime.

Jame primenama, kad 2018-aisiais ir 2019-aisiais komandai pavyko organizuoti didelį „Laisvės dienos“ paminėjimą. Baltarusijos opozicija kiekvienais metais balandžio 25-ąją rengia „Laisvės dienos“ akcijas.

„Dabar negalime paprasčiausiai sudėti rankų ir sakyti, kad viskas blogai. Todėl nusprendėme nepalikti savęs ir visų baltarusių be šventės „Laisvės dieną“ ir organizuoti BLR 102-ųjų [metinių] paminėjimą nauju, laiko ir ypatingos padėties pasaulyje padiktuotu formatu“, – sakė organizatoriai.

Pasak jų, šventinio minėjimo transliacija vyks specialiai sukurtoje svetainėje ir su ja susietuose socialinių tinklų puslapiuose. Planuojama, kad auditorijai kalbės pakviesti aktyvistai, kultūros veikėjai, pasirodys muzikos grupės.

Baltarusijos opozicija visuomet kovo 25 dieną rengdavo akciją, skirtą 1918 metų Baltarusijos liaudies respublikos įkūrimui.

Baltarusijos Liaudies Respubliką paskelbė 1918 metais grupė nacionalinio judėjimo veikėjų. Kaip savarankiška valstybė BLR gyvavo 1918–1919 metais, vėliau Baltarusijos liaudies respublikos vyriausybė buvo priversta emigruoti. Istorikai iki šiol ginčijasi, ar galima vadinti BLR valstybe, ar tai buvo tik mėginimas įkurti valstybę.