"Milicininkai civiliais drabužiais sumušė mažiausiai devynis žurnalistus, nušvietusius, kaip kovo 2 dieną Minske buvo suimtas opozicijos kandidatas Aleksandras Kozulinas. Taip pat buvo suimti opozicijos veikėjai, - rašoma pareiškime. - Šie incidentai yra nepriimtini ir kursto nuogąstavimus, kad prezidento rinkimų klimatas bus kupinas baimės, be mažiausios laisvės ar demokratijos".

Pasak Paryžiuje įsikūrusios RSF, vieni žurnalistai suimti laikinai, kiti po suimušimo atsidūrė ligoninėje.

Aleksandras Kozulinas yra Socialdemokratų partijos lyderis ir vienas iš keturių kandidatų, dalyvaujančių kovo 19 dieną numatomuose surengti prezidento rinkimuose. Ketvirtadienį jis buvo kelioms valandoms sulaikytas už tai, kad mėgino jėga patekti į Minske vykusį Baltarusijos liaudies susirinkimą ir mesti iššūkį autoritariškajam šalies prezidentui Aleksandrui Lukašenkai, teigė milicija.

A.Kozulinas tvirtino buvęs laikomas milicijos skyriuje ir po kurio laiko tą patį ketvirtadienį paleistas.

Liudininkai sakė, kad buvęs Minsko valstybinio universiteto rektorius A.Kozulinas buvo sumuštas, kai atvyko į Geležinkelininkų kultūros rūmus, kur vyko susirinkimo dalyvių registracija, ir ėmė reikalauti, kad rengėjai įregistruotų jį delegatu.

Anot prokurorų, A.Kozulino veikla vertintina kaip "chuliganizmas", už kurį gali būti baudžiama iki 15 parų laisvės atėmimo. Be to, penktadienį jam buvo iškelta baudžiamoji byla už tai, kad sudaužė A.Lukašenkos portretą.

Artėjant Baltarusijos prezidento rinkimams įvykęs incidentas sukėlė nerimą Vakarų sostinėse.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis A.Lukašenka, kurį Vakarai griežtai kritikuoja dėl prastos žmogaus teisių padėties šalyje ir opozicijos persekiojimo, kovo 19 dieną įvyksiančiuose rinkimuose veikiausiai bus perrinktas trečiajai kadencijai.