Nuo 1994 m. Vakarų nepripažįstamo Aliaksandro Lukašenkos valdoma Maskvos sąjungininkė Baltarusija privertė didžiąją dalį žiniasklaidos pasitraukti iš šalies ir įkalino likusius nepriklausomus žurnalistus.

Reporteris Genadijus Možeika pripažintas kaltas įžeidęs A. Lukašenką, kurstęs nacionalinę ir socialinę nesantaiką, pranešė valstybinė naujienų agentūra BELTA. G. Možeika dirbo Kremliui ištikimo Rusijos laikraščio „Komsomolskaja pravda“ Minsko biure.

Tyrimo priežastis buvo 2021 m. paskelbtas straipsnis apie Minske įvykusį susišaudymą, kuriame dalyvavo KGB. Vos paskelbtas, jis buvo pašalintas iš interneto. Baltarusijos policija sakė, kad G. Možeika pabėgo į Rusiją, tikėdamasis patekti į trečiąją šalį, bet buvo deportuotas į Baltarusiją ir suimtas. Po jo arešto „Komsomolskaja pravda“ uždarė savo biurą Minske.

Baltarusijoje, kitaip nei Rusijoje, sovietmečio institucijos, įskaitant KGB, išlaikė senuosius pavadinimus.

G. Možeika nuteistas mažiau nei po savaitės, kai nuosprendžiai buvo paskelbti didžiausio šalyje nepriklausomo portalo vyresniesiems darbuotojams – jie nuteisti kalėti 12 metų. Praėjusį mėnesį už kritišką reportažą apie A. Lukašenką Baltarusija nuteisė Lenkijos ir Baltarusijos žurnalistą kalėti aštuonerius metus.

Teisių grupės „Viasna“ duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje yra 1 454 politiniai kaliniai.

Pernai vasarį Minskas leido Maskvai iš Baltarusijos teritorijos užpulti Ukrainą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją