Norinčiųjų pasirašyti eilės nusidriekė per kelis kvartalus, žmonės stengėsi laikytis socialinės distancijos dėl koronaviruso infekcijos (Baltarusijoje karantinas neįvestas), rašo svoboda.org.

S. Tichanovskaja – populiaraus videotinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona. Jam pačiam neleido registruotis kandidatu į prezidentus, nes dokumentų pateikimo metu jam buvo skirtas administracinis areštas. Į piketą atėjo S. Tichanovskis, o ne jo žmona. Jis pareiškė, kad per artimiausias 20 dienų panašios akcijos vyks visuose dideliuose šalies miestuose.

V. Nepomniaščichas – vieno opozicijos lyderio – Vladimiro Statkevičiaus šalininkas. V. Statkevičius ketino iškelti rinkimuose apie 30 savo šalininkų – „protesto kandidatų“. Vis tik užregistravo vien tik V. Nepomniaščicho iniciatyvinę grupę.

V. Statkevičius irgi atėjo į piketą.

Abu opozicionieriai neslepia – pagrindinis tikslas, kodėl jie iškėlė savo kandidatūras, yra ne siekis dalyvauti rinkimuose, o būtent legali galimybė rengti gatvės akcijas parašų rinkimo kampanijos metu.

Norint patekti į biuletenį, būtina surinkti daugiau nei 100 tūkst. parašų per 20 dienų.

Rinkimai vyks rugpjūčio 9 d. Užregistruotos 15 kandidatų iniciatyvinės grupės, taip pat ir esamo prezidento Aleksandro Lukašenkos, kuris balotiruojasi šeštai kadencijai.

Susidomėjimą sukėlė buvusio „Belgazprombank“ vadovo Viktoro Babariko kandidatūra, kuris, priešingai nei S. Tichanovskaja ir V. Statkevičius, tikisi patekti į biuletenius ir susirungti su A. Lukašenka rinkimų dieną.

Kampanija vyksta koronaviruso infekcijos pandemijos metu ir pastebimai atvėsus oficialiojo Minsko ir Maskvos santykiams.