Kodėl buvo priimtas toks sprendimas? Ar pakanka taikomų ribojimų? Ar verta tikėtis normalios vasaros? Į šiuos ir kitus „Raadio 4“ klausimus atsakė Estijos viešojo administravimo ministras Jaakas Aabas.

– Su pandemija susiję skaičiai dideli, mes nusprendėme, kad verta ribojimus pratęsti dar bent dviem savaitėms. Jeigu paisysime visų taisyklių ir kiek įmanoma vengsime kontaktų, balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje jau bus galima laipsniškai ribojimus švelninti.

Kas dvi savaites situaciją ir prognozes aptariame su ekspertais, su mokslininkų taryba. Jau pastebimos pirmosios palankios tendencijos – sergamumo rodikliai kiek mažėja, nors skaičiai vis dar labai dideli.

Daug ir naujų atvejų, daug sunkių ligonių tiek ligoninėse, tiek namuose, todėl artimiausiu metu ribojimų naikinti nevertėtų. Jeigu gegužę karantinas bus imtas švelninti, jau vasarą grįšime į normalų gyvenimą ritmą.

– Vakar Kaja Kallas per interviu pareiškė, kad sugriežtinti ribojimai kol kas nedavė norimo rezultato, kokio visi tikėjosi. Koks tas rezultatas, kurio laukėte?

– Aš taip nesakyčiau. Kažkokį rezultatą tikrai matome. Aišku, nevertėjo tikėtis, kad geri pokyčiai įvyks labai greitai. Ekspertai tvirtina, kad visi pritaikyti ribojimai duoda naudos.

– Ar tų ribojimų užtenka? Ką šį kartą vyriausybei patarė mokslininkų taryba? Ar nepasisakė už dar griežtesnį karantiną?

– Ne, jie mano, kad dabartinių priemonių užtenka. Tiesiog tų ribojimų reikia laikytis ilgiau ir nuosekliai.

– O kas laukia mokyklų? Ribojimai pratęsti iki balandžio 25 dienos, bet egzaminų sesija prasideda jau balandžio 19-ąją. Kaip pasiruošti egzaminams ir juos organizuoti? Ar vyriausybė diskutuoja šiuo klausimu? Kaip jis bus sprendžiamas?

– Jau nuspręsta, kad egzaminai vyks laikantis visų taisyklių, naujiena tik ta, kad bus atliekami greitieji testai. Tuo pasirūpins Švietimo ir mokslo ministerija, žinoma, ją konsultuoja sveikatos reikalų departamentas. Jie mokykloms rengia gaires ir instrukcijas, kaip turėtų vykti egzaminai.

– Mokslininkų taryba taip pat rekomenduoja laipsniškai atidaryti mokyklas ir pradėti tą daryti nuo regionų, kur mažesnis sergamumas. Ką apie tai galvoja vyriausybė?

– Kalbant apie mokyklas, kol kas niekas neaišku. Mokslininkų taryba neįvardijo nė vieno konkretaus skaičiaus. Tiesiog buvo pasakyta, kad, jeigu sergamumas mažės, jie prie to klausimo sugrįš. Greičiausiai būtent taip viskas ir bus. Kadangi mokytis nuotoliniu būdu paskutiniai pradėjo pradinukai, jie pirmieji ir sugrįš.

– Kaja Kallas teigia, kad karantinas Estijoje bus pratęstas iki vasaros pabaigos. Ar tai realus scenarijus? O galbūt tai susiję su keliamu tikslu, kad Estijos žmonės paisytų taisyklių?

– Manau, kad antras variantas. Visi ekspertai ir vyriausybė mano, kad vasara bus. Todėl ypač dabar mes privalome paisyti ribojimų, mažinti kontaktų skaičių. Juk tai sezoninė liga. Sušils oras, sergamumas sumažės. Tai reiškia, kad dabar visi procesai vyksta pagal patogų grafiką. Jeigu sugebėsime jo laikytis, galėsime po truputį atlaisvinti ribojimus. Juk vyksta vakcinacija, ji taip pat turės teigiamų rezultatų. Tikiuosi, kad vasarą turėsime.

Delfi primena, kad Estijoje per praėjusią parą atlikus 4 856 testus nustatyti 832 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, taip pat mirė šeši anksčiau užsikrėtę žmonės, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos tarnybos.

Ankstesnę dieną buvo nustatyti 1 009 nauji COVID-19 atvejai, be to, mirė šeši anksčiau užsikrėtusių žmonių.

Sergamumas COVID-19 per pastarųjų dviejų savaičių laikotarpį Estijoje siekia 1 221,02 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Ketvirtadienio ryto duomenimis, šalies ligoninėse dėl COVID-19 gydoma 711 asmenų, iš jų 76 – intensyviosios terapijos skyriuose. Dirbtinis plaučių vėdinimas reikalingas 48 pacientams.

Nuo pandemijos pradžios Estijoje patvirtinti iš viso 107 253 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 908 pacientai mirė, 83 417 – pasveiko.

Bent viena vakcinos doze Estijoje nuo COVID-19 jau paskiepyti iš viso 203 365 žmonės, o abi vakcinos dozes yra gavę 63 696 asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)