Žvalgybos komitetas gavo daugiau informacijos iš CŽV ir nusprendė nesiimti tolesnių veiksmų, sakė pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo.

Bendrovė "Sony Pictures Entertainment", platinanti šį filmą Jungtinėse Valstijose, nurodė palaikanti ryšį su juostos kūrėjais, tačiau kol kas susilaikys nuo komentarų.

Filmo scenarijaus autorius Markas Boalas taip pat atsisakė ką nors komentuoti.

Tačiau Vašingtono politikų puolimas galimai pablogino šios kino juostos pozicijas per JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų dalybas. "Taikinys Nr.1" buvo nominuotas "Oskarui" geriausio filmo kategorijoje, tačiau nelaimėjo. Kino pasaulio apžvalgininkai taip pat atkreipė dėmesį, kad jo režisierė Kathryn Bigelow sulaukė akibrokšto, nes nebuvo nominuota geriausio režisieriaus apdovanojimui.

Senato komitetas susidomėjo šiuo meniniu filmu, pasakojančiu apie JAV vyriausybės pastangas sučiupti tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" lyderį Osamą bin Ladeną, kai jo pirmininkė senatorė Dianne Feinstein pasipiktino dėl scenų, iš kurių galima susidaryti nuomonę, jog CŽV areštuotų asmenų "sustiprinti tardymai" padėjo pasiekti proveržį, ieškant daugelį metų besislapstančio džihadistų lyderio.

Pernai gruodį, prieš "Taikinio Nr.1" premjerą Jungtinėse Valstijose, D.Feinstein kartu su demokratu Carlu Levinu, vadovaujančiu Senato ginkluotųjų tarnybų komitetui, ir respublikonu senatoriumi Johnu McCainu viešai pasmerkė "ypač vaizdžias scenas, kuriose CŽV pareigūnai (vaizduojami) kankinantys suimtuosius".

Vienas šaltinis, informuotas apie filmo kūrėjų kontaktus su žvalgybos pareigūnais, teigė, kad CŽV jiems nesakė, jog "sustiprinti tardymai" padėjo surasti O.bin Ladeną. Pasak jo, agentūra padėjo kino kūrėjams suformuoti veikėjų portretus.

Reaguodama į politikų spaudimą, K.Bigelow paskelbė straipsnį, kuriame rašo: "Tie iš mūsų, kurie dirba mene, žino, kad pavaizdavimas nereiškia pritarimo. Jeigu būtų kitaip joks menininkas negalėtų vaizduoti nežmoniškų veiksmų; joks rašytojas negalėtų apie juos rašyti; joks kino kūrėjas negalėtų gilintis į mūsų laikų opias temas."

JAV vyriausybė ne mažiau, o gal ir daugiau bendradarbiavo su filmo "Operacija "Argo" (Argo), pasakojančios 1979-1981 metų įkaitų krizę Irane, kūrėjais.

Šios kino juostos, pelniusios "Oskarą" kaip geriausias filmas, aktoriui ir režisieriui Benui Affleckui bei jo komandai buvo leista filmuoti scenas CŽV pastato vestibiulyje Langlio mieste Virdžinijoje; tuo tarpu "Taikinio Nr.1" kūrėjai tokių sąlygų neturėjo.