2014 metų liepos 17 dieną iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs orlaivis „Boeing 777“ buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje. Per katastrofą žuvo visi 298 orlaivyje buvę žmonės, įskaitant 196 Nyderlandų piliečius.

Tarptautinė tyrėjų grupė priėjo prie išvados, kad laineris buvo numuštas raketa BUK, paleista iš komplekso, atvežto iš Rusijos 53-iosios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos Kursko mieste.

2020 metų kovą prasidėjęs keturių dėl MH17 katastrofos kaltinamų vyrų teismo procesas įgavo naują reikšmę po vasario pabaigoje prasidėjusios Rusijos invazijos į kaimyninę Ukrainą, kur Maskvos pajėgos įtariamos įvykdžiusios daug naujų karo nusikaltimų.

„Apibendrinant galima teigti, kad prokuratūra, remdamasi įrašytais pokalbiais, vaizdais ir liudytojų parodymais, neįrodė, kad būtent ši raketa numušė MH17“, – sakė Olego Pulatovo advokatė Sabine ten Doesschate.

„Ir net jei raketa buvo paleista, negalima neginčijamai įrodyti, kad būtent ši raketa pataikė į MH17“, – kalbėjo ji.

Gruodžio mėnesį prokurorai pareikalavo skirti įkalinimo iki gyvos galvos bausmes keturiems kaltinamiesiems: rusams Olegui Pulatovui, Igoriui Girkinui ir Sergejui Dubinskiui bei ukrainiečiui Leonidui Charčenkai. Visi jie teisiami už akių. Vienintelis O. Pulatovas turi savo teisinius atstovus teisme.

O. Pulatovo advokatai teisėjams sakė, kad byloje yra „spragų“, nes prokuratūra tik stengėsi įrodyti, kad separatistai panaudojo iš Rusijos gautą raketą „Buk“.

„Papasakoti istoriją jiems buvo svarbiau nei rasti įtikinamų įrodymų“, – sakė S. ten Doesschate per teismo posėdį, vykusį netoli Schipholio oro uosto, iš kurio pakilo reiso MH17 lėktuvas.

Pavyzdžiui, nepavyko įrodyti, kad dūmų pėdsakas, kuris, prokurorų teigimu, buvo pastebėtas netrukus po raketos paleidimo, buvo paliktas būtent „Buk“ raketos, sakė ji.

Teisėjai negali padaryti „jokios kitos išvados, išskyrus išteisinamąjį nuosprendį“ O. Pulatovui, pabrėžė advokatė.

Gynybos advokatai sakė, kad penktadienį aptars „alternatyvius MH17 numušimo scenarijus“. Tada teisėjai svarstys ir priims nuosprendį. Teismas nurodė, kad nuosprendis tikriausiai bus paskelbtas ne anksčiau kaip lapkritį.

Visi keturi kaltinamieji neigia, kad yra kaip nors susiję su lėktuvo numušimu.

Teismo posėdžiai vyksta Rytų Ukrainoje tęsiantis kautynėms. Po Rusijos invazijos Tarptautinio Baudžiamojo Teismo vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas visą Ukrainą pavadino „nusikaltimo vieta“.