Protestantų demonstrantai savaitgalį susirėmė su policija. Konfliktas įsižiebė žinyboms nurodžius pakeisti protestantų eitynių maršrutą, kad jis neitų per katalikų gyvenamą kvartalą ir taip būtų išvengta susirėmimų tarp probritiškų protestantų ir proairiškų katalikų. Tačiau per paradą šimtai dalyvių užpuolė eitynes lydėjusias saugumo pajėgas.

Policijos duomenimis, į pareigūnus netgi buvo šaudoma. Policininkai prieš riaušininkus panaudojo gumines kulkas ir vandens patrankas. Demonstrantai ir už Belfasto ribų statė kelių užtvarus, padeginėjo automobilius bei laidė akmenis į autobusus. Nukentėjo iš viso 50 pareigūnų.

Policija pažymėjo, jog tai didžiausi neramumai Šiaurės Airijoje per pastaruosius kelerius metus.

Pirmadienio rytą padėtis nurimo, tačiau nemažai Belfasto gatvių nusėtos stiklų šukėmis, apdegusių mašinų nuolaužomis. "Buvo stengiamasi nužudyti policininkus. Tokio smurto protrūkio neregėjome jau daugelį metų", - BBC radijui sakė Šiaurės Airijos reikalų ministras Peteris Hainas.

Šiaurės Airijos policijos vadas Hugh Orde pažymėjo, kad neramumai nebuvo išplitę. Jie apėmė tik nedidelę dalį provincijos teritorijos. "Svarbu nepamiršti, kad neramumai nekilo visoje provincijoje. Didžioji Šiaurės Airijos dalis nieko neįprasto nepatyrė", - H. Orde teigė Šiaurės Airijos valstybinei televizijai RTE.

Dažnai susirėmimų lydimi kasmetiniai Oraniečių ordino paradai daugiausia per katalikų gyvenamus kvartalus primena anglų karaliaus protestanto Wilhelmo pergalę prieš nuverstą jo pirmtaką kataliką Jakobą II 1690 metais.

Per 30 religinio konflikto Šiaurės Airijoje metų žuvo 3 tūkst. 600 žmonių.