Irako vyriausybė pareiškė, kad smūgiai, per kuriuos žuvo vienas saugumo pajėgų narys ir buvo sužeista 18 žmonių, įskaitant civilius, buvo „nepriimtina ataka prieš Irako suverenitetą“, pažeidžianti dvišalius santykius.

JAV kariuomenė pirmadienį surengė smūgius į tris Irano remiamų pajėgų Irake naudotas vietas po to, kai anksčiau tą dieną per ataką buvo sužeisti trys amerikiečių kariai, sakė gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Vašingtonas ne kartą taikėsi į Irano ir jo įgaliotųjų pajėgų naudojamas vietas Irake ir Sirijoje, reaguodamas į dešimtis išpuolių prieš amerikiečių ir sąjungininkių pajėgas regione nuo spalio 7 d., kai prasidėjo Izraelio ir „Hamas“ karas.

„JAV karinės pajėgos surengė būtinus ir proporcingus smūgius trims objektams, kuriuos naudojo „Kataeb Hezbollah“ ir su ja susijusios grupės Irake“, – sakoma L. Austino pranešime. „Šie tikslūs smūgiai yra atsakas į daugybę Irano remiamų kovotojų atakų prieš JAV kariškius Irake ir Sirijoje“, sakoma jame.

Per „Kataeb Hezbollah“ ir susijusių grupių ataką prieš oro pajėgų bazę Arbilyje buvo sužeisti trys JAV kariškiai, vienas – kritiškai, sakoma JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovės Adrienne Watson pranešime. Prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas apie išpuolį, įvykdytą pasitelkus nepilotuojamą orlaivį, ir vadovavo smūgiams, įsakęs Gynybos departamentui parengti atsaką, sakoma jame.

Atsakomybę už bepiločio orlaivio ataką prisiėmė Irako islamo pasipriešinimo organizacija – ginkluotų grupuočių darinys, susijęs su dabar į reguliariąsias Irako ginkluotąsias pajėgas integruotais buvusiais pusiau sukarintos organizacijos nariais.

JAV karinių pareigūnų duomenimis, nuo spalio 7 d. Irake ir Sirijoje įvykdytos 103 atakos prieš amerikiečių karius, už daugumą jų atsakomybę prisiėmė Irako islamo pasipriešinimo organizacija, prieštaraujanti JAV paramai Izraeliui jo kare su „Hamas“ Gazos Ruože.

Irake yra maždaug 2 500 amerikiečių karių ir maždaug 900 Sirijoje, jie ten dislokuoti siekiant neleisti „Islamo valstybei“ atgimti. Kadaise šios grupuotės teroristai buvo užėmę dideles teritorijas abiejose šalyse, tačiau buvo išstumti vietos pajėgų, remiamų tarptautinių oro antskrydžių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją