Žurnalistas tvirtina, kad „Rusija vienu metu rengė du tarptautinio terorizmo aktus dviejose nepriklausomose valstybėse“. Vienas iš jų (planuotas) Vilniuje.

„Na štai ir viskas. Ši epopėja baigta. Borisas Germanas pripažino savo kaltę, sutiko tartis su tyrėjais ir sulaukė savo bausmės. Šiandien baigiasi ir teismo skirtas mėnesio moratoriumas neskelbti susitarimo sąlygų. Padėtas taškas. Dabar galima kalbėti. Ukrainos saugumo tarnyba gali operuoti tik tuo, kas yra šios konkrečios bylos rėmuose. Manęs tokie apribojimai nesaisto, tad galiu pasakoti tai, ką sužinojau, atlikęs tam tikrus veiksmus“, – rašo A. Babčenka.

Žurnalisto nuomone, pasikėsinimo pretekstu galėjo tapti jo domėjimasis „Vladimiro Putino virėjo“, rusų verslininko Jevgenijaus Prigožino veikla. Savo straipsnyje A. Babčenka pateikia laišką, kurį, jo teigimu, atsiuntė bičiulis, pabėgėlis, politinis emigrantas, aktyvus opozicinio judėjimo dalyvis, gyvenantis užsienyje.

Remdamasis šiuo laišku, jis daro išvadą, kad buvo planuota dar viena žmogžudystė, tik ne Ukrainoje, o Vilniuje, kur kasmet vyksta Laisvosios Rusijos forumas.

„Esu nuolatinis Laisvosios Rusijos forumo dalyvis. Remiantis gauta informacija, būtent mano vizito Vilniuje metu ir buvo suplanuota mane likviduoti. Tačiau būdamas Londone gavau informacijos iš savo pažįstamo, kad užsakyta mano žmogžudystė. Pažįstamas, kaip ir aš, gyvena su politinio pabėgėlio statusu. (Metai, data) jis viešėjo su dalykiniu vizitu Vilniuje, ten susitiko su Ukrainos piliečiu D., kuris laikinai gyvena Vilniuje. Susitikime D. papasakojo, kad jį susirado tarpininkai iš Ukrainos ir pasiūlė 3 500 JAV dolerių už mano likvidavimą. D. sulaukė skambučio (metai, data), jam taip pat pranešė, kad aš būsiu Vilniuje (metai, data), o tuo metu apie tai galėjo žinoti tik labai ribotas skaičius asmenų.

Pilietis D. nesutiko vykdyti užsakymo, tik pabijojo iš karto kreiptis į policiją ir nutarė geriau papasakoti mano pažįstamam, kad šis perduotų man. Pateikiau oficialų pareiškimą Didžiosios Britanijos policijai, pranešiau MI 5, mano pažįstamas irgi pateikė atitinkamą pareiškimą. Iš karto buvo pradėta operatyvinė veikla, Jos Didenybės specialiosios tarnybos susisiekė ir ėmė bendradarbiauti su Lietuvos respublikos specialiosiomis tarnybomis. (Metai, data) ryte atskridau į Vilnių, mane iš karto prie išėjimo iš lėktuvo pasitiko Lietuvos specialiųjų tarnybų atstovai, o aš pateikiau jiems visus būtinus parodymus ir paaiškinimus. Vakare Lietuvos specialiosios tarnybos sulaikė ir apklausė pilietį D., paskui jį paleido. Nežinau nieko, ką D. sakė per apklausą. Atrodytų, taip man buvo užtikrintas tam tikro lygio saugumas, tačiau po to nutiko įvykis su mano kolega Arkadijumi Babčenka“, – rašoma laiške.

Ukrainos pilietis D. gavo užsakymą jį nužudyti, kai jis turėjo atvykti į Vilnių. Gegužės 26-ąją. Užsakymas gautas prieš tris savaites, t. y. maždaug tuo pat metu, kaip ir užsakymas Cimbaliukui nužudyti mane. Mano pažįstamas pateikė pareiškimą MI 5 anksčiau, nei paaiškėjo apie mano inscenizavimą. Tai yra jis niekaip negalėjo apie tai žinoti ir, savaime suprantama, niekaip negalėjo panaudoti šios temos tariamai savo reklamai. Jis iki šiol nenori viešinti savo pavardės. Bet tai žinomas žmogus. Šią bylą tiria MI 5“, – teigia A. Babčenka.

„Šalia žmogžudystės paleidžiamas dėmesį nukreipiantis gandas apie „Islamo valstybės“ teroro išpuolius Kijeve. Tai pačiai dienai planuojama dar vieno žmogaus, rusų opozicionieriaus, pabėgėlio žmogžudystė Vilniuje. Vykdytojas irgi renkamas Ukrainoje. Jiems tai svarbu – kad pėdsakai vestų į Ukrainą. Greičiausiai užsakymą davė ne Germanas“, – spėja A. Babčenka.“

Jis priminė, kad Rusija ruošė masinius teroro aktus visoje Ukrainoje.

Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovė spaudai Aurelija Katkuvienė Eltai sakė negalinti nei patvirtinti, nei paneigti tokios informacijos. „Nei teigiame, nei neigiame - nekomentuojame šitos temos. Tiek visos operacijos, tiek mūsų objektai, tiek tyrimas – slapti, tai nieko negalime komentuoti“, – sakė VSD atstovė.

2018 m. kovo 29 d. žiniasklaidoje pasirodė informacijos apie tai, kad nežinomi asmenys šovė į A. Babčenką jo bute Kijeve, o žurnalistas mirė pakeliui į ligoninę.

Kitą dieną paaiškėjo, kad pasikėsinimas buvo inscenizacija – žurnalistas atėjo į trumpą spaudos konferenciją UST ir Ukrainos generalinėje prokuratūroje.

V. Hrycakas pareiškė, kad tikrą žmogžudystę užsakė Rusijoje, o norint sučiupti organizatorius, buvo imtasi masinės apgavystės. Vienas iš tikėtinų žmogžudystės organizatorių – Borisas Germanas, jį suėmė.

Rugpjūčio 2 d. jis prisipažino kaltas. Birželio 1 d. generalinis prokuroras Jurijus Lucenka pranešė, kad teisėsaugininkai gavo 47 asmenų sąrašą, kuriuos neva planavo likviduoti Rusijos specialiosios tarnybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)