Teigiama, kad informacija buvo gauta iš kelių anoniminių šaltinių. Kalbėdamas su Marijos Kolesnikovos advokatu Maksimu Znaku operatyvinis budėtojas teigė nežinantis fakto, kad kažkas buvo sulaikytas Aleksandrovkos patikros punkte.

„Dėl Maryjos Kalesnikavos interesų buvo sudarytas susitarimas su advokatu iš Mozyro, kuris kariniam daliniui 1257 įteikė reikiamus dokumentus dėl atstovavimo. Jam buvo pranešta, kad M. Kalesnikavos išvis nebuvo šiame kariniame dalinyje.

Sulaikymą patvirtinęs Valstybės sienos komitetas nenurodė, kas sulaikė M. Kalesnikavą ir kokiais pagrindais ji buvo sulaikyta “, - pranešė būstinė.

Portalas tut.by pranešė, kad „Mozyr“ pasienyje (1257 m. Kariniame dalinyje) dirbantiems žmonėms nebuvo suteikta teisė komentuoti telefonu, žurnalistams pasiūlyta susisiekti su BPK spaudos tarnyba.

„Aš nei patvirtinsiu, nei paneigsiu šią informaciją“, - tut.by sakė oficialus Baltarusijos valstybės sienos komiteto atstovas Antonas Bychkovskis.

Anksčiau Baltarusijos Helsinkio komitetas nusiuntė pranešimą Jungtinių tautų darbo grupei dėl priverstinio ar nesavanoriško dingimo ir pranešė apie M. Kalesnikavos pagrobimo situaciją.

„Tikimės, kad pateikta žinia leis greitai sužinoti Maryjos Kalesnikavos likimą ir sustabdyti priverstinio dabartinės vyriausybės oponentų dingimo praktiką. Tuo pat metu kreipiamės į Baltarusijos valdžios institucijas su reikalavimu informuoti apie Maryjos Kalesnikavos buvimo vietą, o jei ją sulaikė valdžios institucijos - nedelsiant paleisti ir visiškai užtikrinti jos teisę į gynybą ir kitas procesines garantijas, kurias numato tarptautiniai Baltarusijos Respublikos susitarimai ir nacionaliniai įstatymai, - sakoma V. Babaryko štabo pranešime.

Sulaikomi Kalesnikavą palaikantys taikūs protestuotojai

Aikštėje prie Komarovsko turgaus asmenys, ginkluoti guminėmis lazdomis, be skiriamųjų ženklų bei su kaukėmis ir civiliais drabužiais sulaiko žmones.

Tut.by skelbia, kad mažiausiai 4 asmenys įgrūsti į mikroautobusus ir išvežti.

Antradienį, palaikydami dingusią M. Kalesnikavą Minske susirinko apie 30 žmonių. Dar prieš išskleidžiant plakatus, jie buvo įspėti, kad šis mitingas - nesankcionuotas, o jiems gresia baudžiamoji atsakomybė.

Skelbiama, kad viena moteris išvežta dar prieš protesto pradžią.
Prasidėjus sulaikymamas, į protestą susirinko dar daugiau žmonių. Su jais žygiavę žiniasklaidos atstovai buvo išstumti, jiems neleidžiama nei fotografuoti, nei kalbinti protestuotojų.

Iš Pergalės aikštės į Nepriklausomybės aikštę žygiuoja dešimtys žmonių. Jiems kelią pastojo pareigūnų blokada. Ir toliau sulaikomi žmonės.

Iš Mašerovo, kur būriavosi protestuotojai išvyko 7 mikroautobusai ir 3 mažesni automobiliai. Žmonės priešingoje kelio pusėje vis dar grūdami į kitus mikroautobusus, praneša tut.by korespondentas. Neoficialiais duomenimis, sulaikyta mažiausiai 10 žmonių.

NATO pasmerkė šiuos veiksmus


NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasmerkė tai, ką apibūdino kaip Baltarusijos valdžios vykdomus opozicijos aktyvistų „suėmimus ir pagrobimus“.

Pokalbiuose telefonu su Latvijos, Lenkijos ir Estijos užsienio reikalų ministrais jis „išreiškė rimtą susirūpinimą dėl savavališkų opozicijos veikėjų suėmimų ir pagrobimų, juos pavadindamas nepriimtinais tarptautinių normų pažeidimais“, sakoma pranešime spaudai.

Reaguodamas į Baltarusijos vyriausybės teiginius, esą NATO regione didina karių skaičių, organizacijos vadovas pakartojo, kad NATO „išlieka budri, pasirengusi apsiginti ir sustabdyti bet kokią agresiją prieš NATO sąjungininkes.“