Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters", B. Obama pareikalaus nekišti rankų prie Baltijos šalių ir pareikš, kad V. Putino intervencija Ukrainoje privalo liautis.

JAV prezidento vizitas Estijoje suplanuotas norint įtikinti Baltijos šalis, kad Aljanso įsipareigojimai yra tvirti.

Tai bus antrasis Amerikos prezidento vizitas Estijoje. 2006 metais Taline lankėsi buvęs JAV vadovas George W. Bush. B. Obama susitiks su visų trijų Baltijos šalių lyderiais ir sakys kalbą trečiadienį.

Baltųjų rūmų teigimu, B. Obama pabrėš, kad 5-asis Aljanso straipsnis dėl įsipareigojimo kiekvienos narės saugumui yra tvirta garantija.

„Rusija, net negalvok Estijoje ar kitoje kurioje Baltijos valstybėje elgtis taip, kaip Ukrainoje", - penktadienį pristatydamas B. Obamos vizitą sakė Baltųjų rūmų Europos reikalų valdybos narys Charles'as Kupchanas.

NATO viršūnių susitikime B. Obama susitiks su Europos lyderiais, vieningai paskelbusiais sankcijas Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje. Pasak C. Kupchano, Vašingtonas taip pat svarsto sugriežtinti baudžiamąsias priemones Maskvai.

Be kita ko, susitikime taip pat planuojama iškelti klausimą, kaip būtų galima pasipriešinti „Islamo valstybės" kovotojams, kurie užėmė dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

Pasak NATO diplomatų, kitą ketvirtadienį lyderių pokalbiuose dominuos IS keliama grėsmė NATO pietrytinėje teritorijoje palei Turkijos sieną su Sirija ir Turkija.

Kaip pranešama, JAV prezidento laukia vienas iššūkis - įtikinti NATO nares padidinti gynybos biudžetą. Europos šalys vis dar neįvykdė savo įsipareigojimo skirti 2 proc. BVP gynybai.