Per mėnesį po to, kai spalio 1 dieną debiutavo naujosios sveikatos apsaugos programos interneto portalas HealthCare.gov, tūkstančiai amerikiečių užsiregistravo naujam sveikatos draudimui, bet milijonams kitų tai padaryti trukdė techninių problemų lavina.

Tuo tarpu kritikai respublikonai administraciją atakuoja dėl paties įstatymo ir sako, kad milijonai amerikiečių dėl "Obamacare" yra išstumiami iš dabartinių planų ir kad daugelis jų galiausiai turės daugiau mokėti už naujus draudimus pagal reformos reikalavimus.

B.Obama dėl vieno pagrindinių savo įstatymų vidaus politikos srityje teisinosi Bostone, Masačusetso valstijoje, kur jo 2012 metų rinkimų kovos varžovas respublikonas Mittas Romney prieš septynerius metus pristatė visuotinio sveikatos draudimo planą, kuriuo B.Obama pasinaudojo kaip "modeliu šiam šalies įstatymui".

"Prisiimu visą atsakomybę už užtikrinimą, kad tai būtų pataisyta kaip įmanoma greičiau, - susirinkusiai miniai sakė B.Obama. - Kasdien dirbame viršvalandžius, kad ją pagerintume".

Prezidentas taip pat pripažino, kad kai kurie įkainiai gali padidėti.

"Yra dalelė amerikiečių su didesnėmis pajamomis, kurie mokės didesnes pradines įmokas už geresnį draudimą su geresnėmis privilegijomis ir garantijomis, ... ir tai, tiesą sakant, apsaugos juos nuo finansinės pražūties, jei jie susirgtų", - sakė B.Obama. Šie jo komentarai laikomi pirmu tokiu pripažinimu.

"Tačiau niekas nepraranda savo teisės į sveikatos draudimą. Ir jokia draudimo kompanija niekada negalės atsisakyti jus apdrausti ar išvis atsisakyti jūsų kaip kliento. Tie laikai baigėsi ir tai - tiesa", - pažymėjo prezidentas.

Jį iškart užsipuolė įtakingiausias šalies respublikonas, Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris, kuris priminė prezidento pažadą, kad amerikiečiai galės pasilaikyti savo draudimo planą, jei jis jiems patinka.

"Tai nebuvo tiesa, kai jis tai sakė prieš (kelerius) metus, ir, kaip sužino milijonai amerikiečių, tai nėra tiesa (ir) dabar", - sakė J.Boehneris.