Bandydamas užgydyti pastarųjų dviejų savaičių politinės dramos žaizdas, B.Obama vylėsi išvengti naujo balansavimo ties pavojinga riba po kelių mėnesių, nes pasiektos respublikonų ir demokratų paliaubos yra laikinos.

„Pastaruoju metu buvo daug diskusijų apie šio (vyriausybės institucijų) uždarymo politiką“, – į Baltuosius rūmus sukviestiems dirbti vėl pradedantiems vyriausybės agentūrų darbuotojams sakė B.Obama.

„Kalbėkime aiškiai. Čia nėra laimėtojų“, – pažymėjo jis.

Prezidentas paragino konfliktuojančius politikus priimti ilgalaikį biudžetą ir atsisakyti „balansavimo ties pavojinga riba“, kuris kelia pavojų ekonomikai ir išeikvojo Amerikos žmonių pasitikėjimą.

Jis pasisakė praėjus mažiau nei 11 valandų po to, kai pasirašė įstatymo projektą, kuriuo buvo užbaigtas 16 dienų trukęs vyriausybės institucijų uždarymas ir konfrontacija dėl vyriausybės skolinimosi įgaliojimų pratęsimo.

Tas teisės aktas leido išeiti iš aklavietės, kuri galėjo įstumti JAV ekonomiką į istorinį nemokumą.

B.Obama paragino Kongresą, ypač respublikonus Atstovų Rūmuose, priimti įstrigusius įstatymų projektus dėl žemės ūkio ir Amerikos imigracijos sistemos reformavimo.

„Turbūt niekas nepadarė daugiau žalos pasitikėjimui Amerika pasaulyje, mūsų reputacijai kitų šalių akyse, kaip šis spektaklis, kurį matėme kelias pastarąsias savaites, – sakė prezidentas. – Tai padrąsino mūsų priešus, tai paskatino mūsų konkurentus ir prislėgė mūsų draugus, kurie iš mūsų tikisi tvirtos lyderystės“.

B.Obama netiesiogiai perspėjo konservatyvaus „Arbatėlės“ judėjimo respublikonus liautis naudojus savo galingiausius ginklus – grasinimus sustabdyti JAV skolinius atsiskaitymus ir sulaikyti vyriausybės finansavimą.

„Nėra geros priežasties, (dėl kurios) negalėtume valdyti atsakingai, nepaisydami savo nesutarimų, be mėtymosi nuo vienos dirbtinai sukurtos krizės prie kitos“, – sakė jis.

„Jeigu jums nepatinka kokia nors konkreti politika ar koks nors konkretus prezidentas, tuomet įrodinėkite savo poziciją. Eikite ir laimėkite rinkimus. Negriaukite to, ką mūsų pirmtakai daugiau kaip du amžius statė“, – pridūrė B.Obama.