Telefonu kalbėję valstybių vadovai pabrėžia, kad Alepo rytinėje dalyje gyvena šimtai tūkstančių civilių, o pusė iš jų – vaikai. B. Obamos ir A. Merkel teigimu, Basharo al-Assado režimui ir Rusijai tenka ypatinga atsakomybė užbaigti kovas Sirijoje. Amerikos ir Vokietijos vadovai taip pat ragina kovojančias puses laikytis paliaubų.

Ignoruodama Jungtinių Valstijų prašymus, Rusija trečiadienį paskelbė ir toliau tęsianti sukilėlių valdomų Alepo teritorijų bombardavimą ir remsianti Sirijos ginkluotąsias pajėgas. Kremlius taip pat ragina Vašingtoną tesėti savo pažadą ir atskirti nuosaikius Sirijos opozicijos kovotojus nuo teroristų.

Tuo metu Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovas įspėja, kad Alepą ištikusi humanitarinė krizė yra didžiausia per visą konflikto Sirijoje laikotarpį.

J. Kerry: Sirijos klausimu JAV yra prie derybų su Rusija nutraukimo ribos

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketvirtadienį perspėjo, kad dėl Alepo puolimo Vašingtonas Sirijos klausimu yra prie savo derybų su Rusija nutraukimo ribos.

„Galvoju, kad mes esame prie diskusijų sustabdymo ribos, nes, žinote, neracionalu lyg ir vykstančio bombardavimo sąlygomis sėdėti čia, bandyti rimtai vertinti dalykus“, – sakė J. Kerry.

„Nėra jokios minties ar požymio, kad ketinimai yra rimti“, – sakė jis per konferenciją JAV sostinėje.

Trečiadienį J. Kerry perspėjo Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, kad nutrauks derybas, jei Maskva nesustabdys Alepo puolimo.

J. Kerry sakė, kad Jungtinės Valstijos ieškos kitų alternatyvų, „jeigu nebus kariaujančių šalių aiškių ženklų, kad jos yra pasirengusios svarstyti, kaip tai traktuoti efektyviau“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Maskva tęs savo bombardavimo kampaniją Sirijoje, kur prezidentui Basharui al Assadui ištikimos pajėgos įnirtingai atakuoja sukilėlių kontroliuojamą Alepo rytinę dalį.

Vienas Jungtinių Tautų pagalbos pareigūnas padėtį Alepe pavadino „negailestinga humanitarinės katastrofos bedugne“.