BBC praneša, kad tuo metu, kai Jungtinių Valstijų Kongresas diskutuoja dėl leidimo suduoti smūgį Sirijai, Rusija pirmadienį, rugsėjo 9 dieną, pasiūlė Damaskui atsisakyti savo cheminių ginklų.

JAV kaltina Siriją karo nusikaltimais, įskaitant cheminių ginklų panaudojimą, nors šiuos įtarimus Basharo al Assado režimas neigia.

JAV prezidentas pirmadienį davė kelis interviu televizijos kanalams, kuriais siekiama sustiprinti paramą iš JAV Kongreso ir visuomenės pusės, mat dauguma baiminasi naujų karinių veiksmų Artimuosiuose Rytuose.

Prezidentas laikosi nuomonės, kad būtinas ribotas puolimas – taip būtų nubaustas Sirijos prezidento B. al Assado režimas dėl cheminių ginklų panaudojimo ir atgrasinta nuo tokių veiksmų ateityje.

„Noriu, jog būtų užtikrinta, kad laikomasi normų prieš cheminių ginklų panaudojimą, - teigė B. Obama „ABC News“. - Toks yra mūsų nacionalinio saugumo interesas. Jeigu mes tai galime padaryti be karinio smūgio, tai neabejotinai mano prioritetas“.

„ABC News“ darbuotojos Diane Sawyer paklaustas, ar atidėtų savo karinio smūgio ketinimus, jeigu B. al Assadas atiduotų savo cheminius ginklus kontrolei, B. Obama atsakė: „Žinoma, jei tai iš tikrųjų įvyks“.

Kongresas ir toliau nenoriai pritaria leidimui pulti Siriją – daugiau nei 230 iš 433 Atstovų rūmų narių arba tam prieštarauja, arba yra linkę prieštarauti.

Be to, visuomenės nuomonės apklausos byloja, kad amerikiečiai ir toliau atsargiai vertina Sirijos puolimą. Tik vienas iš penkių amerikiečių tiki, jog tinkamo atsako į cheminio ginklo panaudojimą nebuvimas paskatintų kitas vyriausybes. Tokius duomenis pirmadienį pateikė visuomenės nuomonės tyrimą atlikusi „Associated Press“.

Daugelis JAV politikų ir visuomenės narių baiminasi, jog kariniai veiksmai įtrauktų šalį į ilgalaikį karą bei sukeltų platesnio masto karo veiksmus regione.

B. Obama tokias pastabas pateikė po to, kai Rusija paprašė Sirijos atiduoti savo cheminių ginklų atsargas tarptautinei kontrolei, o vėliau jas sunaikinti, taip siekiant išvengti JAV karinio smūgio. Regis, kad ši idėja gimė tuomet, kai tokį pasiūlymą netyčia pateikė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Naujausias žinias apie Siriją skaitykite čia: