Anksčiau manyta, kad įtariamas žudikas pasikėsinimo metu buvo pulko atsargos karininkas. Taigi dabar visi kaltinamieji automatiškai patenka į karinio teismo jurisdikciją, rašo newsru.com, remdamasis leidinio „Kommersant“ informacija.

Na o „Kommersant“ informuoja, kad prieš Naujuosius metus Z. Dadajevas savo noriu pateikė pareiškimą dėl atleidimo ir perkėlimo į atsargą ir nusprendė panaudoti turimas atostogas. Jis atostogavo visą vasarį. Kitą dieną po B. Nemcovo žmogžudystės – vasario 28 d. Z. Dadajevas formaliai tebebuvo kariškis. Iš asmeninės sudėties sąrašo jis buvo išbrauktas kovo 1 d.

Batalionas „Sever“ – vienas iš dviejų Rusijos VRM vidaus kariuomenės specialiųjų padalinių, kuriuos sudaro Čečėnijos gyventojai ir dislokuotieji respublikoje. Antras batalionas vadinasi „Jug“, jį sudarė globojant Čečėnijos lyderiui Ramzanui Kadyrovui 2006 m. „Sever“ bazuojasi Grozne, „Jug“ – Vedeno gyvenvietėje. Atvirų šaltinių duomenimis, abiejuose būriuose – kiek daugiau nei tūkstantis karių.

„Sever“ vadas – Rusijos didvyris, pulkininkas Alimbekas Delimchanovas. Kaip informuoja „Kommersant“, būtent jis pagal generolo pulkininko Jevgenijaus Vnukovo įsakymą atleido leitenantą Z. Dadajevą į atsargą. A. Delimchanovas yra Dūmos nario Adamo Delimchanovo brolis. Dar nepaaiškėjus įtariamųjų pavardėms ir jų sąsajoms su „Sever“, žiniasklaidoje pasirodė nepatvirtintos informacijos, kad A. Delimchanovas gali būti susijęs su politiko žmogžudyste.

Šių metų kovą Vidaus kariuomenės Šiaurės Kaukazo karių regiono vado pavaduotojas Igoris Grudnovas papasakojo, kad Z. Dadajevas buvo atleistas iš vidaus kariuomenės 2015 m. vasario 28 d. – iš karto po atostogų, kurios prasidėjo sausio 27 d. Rusijos VRM vidaus kariuomenės spaudos tarnybos viršininkas Vasilijus Pančenkovas tvirtino, kad Z. Dadajevas buvo atleistas iki atostogų.

„Tik nuo kovo 1 d. leitenantas Delichmanovas įsakymu Nr. 32 pašalino jį iš dalinio asmeninės sudėties. <...> Tą pačią dieną leitenantas Dadajevas, kaip matyti iš jo vadų atsakymo, pridavė tarnybinius reikalus ir oficialiai pasitraukė iš pareigų“, – rašo „Kommersant“.

Leidinys pabrėžia, kad informacija apie pagrindinio įtariamojo statusą nužudymo metu gali sutrukdyti procesams Maskvos miesto teisme, vyksiantiems birželio 15 d. – jo apsauga bei Tamerlano Ekserchanovo ir Chamzato Bachajevo advokatai apskųs balandį pratęstą sulaikymą su sargyba.