B. Nemcovo artimiausi žmonės turi įtarimų, kam buvo naudinga pašalinti opozicijos aktyvistą, skelbia gazeta.ru.

Advokatas ir B. Nemcovo artimieji sutinka, kad pareigūnai sulaikė nusikaltimo vykdytojus.

Nepaisant to, jų teigimu, nė vienas iš penkių sulaikytųjų nėra nusikaltimo užsakovas.

Artimas B. Nemcovo draugas ir jo advokatas Vadimas Prochorovas gazeta.ru išreiškė viltį, kad teisme kaltintojai pateiks nenuginčijamų sulaikytųjų kaltės įrodymų.

„Manau, kad sulaikytieji – žmonės, įvykdę nusikaltimą. Tai pirmas dalykas. Antras dalykas: jų kaltė bet kokiu atveju turi būti įrodyta, turi vykti atviras teismo procesas, tai labai svarbu. Kad niekam neliktų nė menkiausių abejonių. Ir paskutinis dalykas: netikiu, kad tie žmonės yra šio nusikaltimo organizatoriai ir užsakovai“, – pareiškė V. Prochorovas.

Advokatas patikino: galimas dalykas, kad sulaikyti ne visi nusikaltimo dalyviai, bei pabrėžė esąs įsitikinęs, kad prie B. Nemcovo mirties prisidėjo ir specialiųjų tarnybų žmonės – buvę ar esami darbuotojai.

„Nužudymas buvo tiksliai suplanuotas, įvykdytas prie pat Kremliaus sienų. Kaip galėjo žmonės, kurie dar visai neseniai atvyko į Rusiją, viską taip tiksliai suplanuoti be specialiųjų tarnybų pagalbos? Man šis aspektas nelabai aiškus“, – svarsto V. Prochorovas.

Tyrėjų darbo komentuoti advokatas nepanoro.

V. Prochorovas tvirtina, kad svarbiausia rasti atsakymą į esminį klausimą – kas užsakė B. Nemcovo nužudymą.

„Bet kas buvo užsakovas? Gali būti, kad mes jį žinome. Šiuo metu, kaip drįstu spėti, jis dar nenustatytas. Kas tikrasis užsakovas, aš nežinau, tačiau turiu įtarimų. Remiantis šių veikėjų biografijomis (sulaikytųjų įtariamųjų – gazeta.ru pastaba)“, – teigia V. Prochorovas. Savo spėjimais pasidalinti su žurnalistais jis nepanoro.

Anot advokato, kol kas niekas neprisipažino esąs nukentėjęs. „Dabar aš B. Nemcovo artimųjų prašymu parengiau dokumentus dėl jų pripažinimo nukentėjusiais“, – pareiškė V. Prochorovas.

DELFI primena, kad pirmadienį B. Nemcovo bendražygis Ilja Jašinas pareiškė, kad versija, jog tą išpuolį įvykdė islamistai, yra Kremliui naudingas kliedesys, nes ji leidžia ignoruoti kaltinimus, kad aktyvistas buvo nušautas užsakius aukšto rango pareigūnams.

Prielaida, kad to Kremliaus kritikas nužudymas yra susijęs su islamistų veikla, sustiprėjo, kai tyrėjai pateikė kaltinimus vyrui iš musulmoniškos Čečėnijos respublikos, o jo buvęs darbdavys pareiškė, kad įtariamasis buvo įtūžęs dėl pranašą Muhammadą vaizduojančių karikatūrų Prancūzijos satyriniame savaitraštyje „Charlie Hebdo“.

Šią versiją kai kurie B.Nemcovo bendražygiai vertino skeptiškai. Jie įsitikinę, kad to politiko nužudymas buvo naudingas Kremliui, nors Rusijos pareigūnai neigė kaip nors prisidėję. Opozicijos nuomone, nepriklausomai veikiantys fanatikai nebūtų galėję nušauti žmogaus taip arti Kremliaus.

„Pildosi blogiausi nuogąstavimai: atsakyti turės iešmininkas, o tikrieji Nemcovo nužudymo užsakovai liks laisvėje“, – I.Jašinas sekmadienio vakarą rašė „Twitter“.

„Absurdiška tyrimo versija apie Nemcovo nužudymo islamistinius motyvus paranki Kremliui ir pridengia nuo smūgio (Rusijos prezidentą Vladimirą) Putiną:“, – I.Jašinas pridūrė pirmadienį.

Šaltinis: užsakovo nėra

B. Nemcovo nužudymą suplanavo du buvę Čečėnijos specialiųjų pajėgų bataliono „Sever“ nariai Zauras Dadajevas ir Beslanas Šavanovas, skelbia „Rosbalt“, remdamasis šaltiniu iš teisėsaugos institucijų.

Pirmasis iš dviejų šiuo metu sulaikytas, o antras – nebegyvas.
Policijos pareigūnams jį bandant sulaikyti prie Grozno, vyras susisprogdino granata, skelbia newsru.com.

„Ištyrę įrodymus, kuriuos šiuo metu turi tyrėjai, bei išklausę liudininkų pasakojimus ir paties įtariamojo parodymus, galime daryti štai tokią išvadą: B. Nemcovo nužudymas buvo asmeninė Dadajevo ir Šavanovo iniciatyva. Jie nevykdė jokių kitų užsakovų nurodymų“, – teigia „Rosbalt“ pašnekovas.

Anot pašnekovo, versija, kad buvę „Sever“ kovotojai nusikaltimą įvykdė gavę kieno nors įsakymą, oficialiai dar neatmesta, tačiau kol kas neturi nė vieno objektyvaus patvirtinimo.

„Aiškinamės, su kuo bendravo Dadajevas ir Šavanovas, įskaitant ir čečėnus, šiuo metu gyvenančius užsienyje. Vis dar daroma išvada, kad nusikaltimą jie suplanavo ir įvykdė patys“, – pridūrė šaltinis.

Rusijos URM piktinasi

Rusijos užsienio reikalų ministerijos žmogaus teisių įgaliotinis Konstantinas Dolgovas interviu leidiniui „Kommersant“ sakė, kad tam tikrų Vakarų šalių politikų reakcija į Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo žmogžudystė yra „iškreipta“.

„Rusijos prezidentas šią savaitę suteikė tikslų įvertinimą. Institucijos pasiryžusios užtikrinti profesionalų tyrimo lygį ir numatyti galutinę baudžiamąją atsakomybę visiems kaltininkams. Tai yra normalus vidaus procesas“, – pažymėjo K. Dolgovas, pridūręs, kad Vakarai, pasinaudodami B. Nemcovo byla, „primityviu“ įrankiu bando daryti spaudimą Rusijai.

Jis taip pat priminė Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo žodžius, esą nepriimtina B. Nemcovo tragediją paversti politikavimo objektu.

55 metų Kremliaus kritikas buvo nušautas vasario 27 d. vėlai vakare Maskvoje, kai jis kartu su drauge Ana Durickaja ėjo per Didiįjį Moskvorečės tiltą. Maskvos Basmano rajono teismas įsakė sulaikyti penkis įtariamuosius, siejamus su B. Nemcovo nužudymu.