O tuo metu Sirijos diktatorių Basharą al Assadą Jungtinės Tautos ragina įleisti visą humanitarinę pagalbą, esą tie blokuojami sunkvežimiai, kurie nori pasiekti Alepą, gabena iki pirmadienio sugesiantį maistą.

Sirijos prezidentas šiandien davė retą interviu Vakarų naujienų agentūrai „Associated Press“ ir jame atmetė kaltinimus, kad Jungtinių Tautų konvojų savaitės pradžioje puolė Sirijos arba Rusijos lėktuvai. Prie šių kaltinimų šiandien prisidėjo ir vienas aukščiausių Jungtinių Valstijų generolų Josephas Dunfordas. Kaltinimus B. Assadas vadina amerikiečių melais ir sako, kad karas jo šalyje tęsis tol, kol į jį kišis ir kitos valstybės.

„Mes paskelbėme, kad esame pasiryžę nutraukti operacijas arba laikytis paliaubų, kaip jūs tai vadinate. Tačiau viskas priklauso ne nuo Sirijos ar Rusijos. Viskas priklauso nuo Jungtinių Valstijų ir teroristų iš „Islamo valstybės“, Al-Nusros bei Al Quaedos. Viskas priklauso nuo Jungtinių Valstijų, Turkijos ir Saudo Arabijos“, – interviu sakė Sirijos diktatorius.

Žurnalisto paklaustas, ar tiki JAV ir Rusijos kariniu bendradarbiavimu prieš džihadistus, B. Assadas atsakė, jog iš principo tiki, bet praktiškai – ne, mat „JAV nenori bendradarbiauti prieš teroristines organizacijas, jie mano, kad tai jų koziris siekiant savų tikslų“.

Kalbėdamas apie į ataką patekusį konvojų, B. Assadas teigė, kad Sirijoje per pastaruosius kelerius metus buvo dešimtys ar net daugiau konvojų iš skirtingų organizacijų. Anksčiau tokių incidentų, anot Sirijos prezidento, nebuvo: „O jei kalbėtume apie tai, ką Baltieji rūmai pasakė vakar, kaltindami Siriją ir Rusiją, tai tokie kaltinimai nepatikimi. Kad ir ką jie sakytų – meluoja“.

Anot B. Assado, kai kurios organizacijos yra politizuotos ir slepiasi po humanitarinės pagalbos kaukėmis vien tam, kad pasiektų savo tikslų. „Bet jeigu jau kalbate apie humanitarinę pagalbą, tai paaiškinkite man, kodėl turėčiau pulti ligonines, kai tuo pat metu siunčiu vaistų? Paaiškinkite“, – žurnalistui sakė Sirijos diktatorius.

Paklaustas, ką mano apie Baltųjų šalmų gelbėtojus-savanorius ir kalbas jiems skirti Nobelio premija, Sirijos diktatorius sakė: „Ir ko gi jie pasiekė Sirijoje? Ir kiek politizuota yra Nobelio premija? Štai kur svarbiausi klausimai. Jei man į juos atsakysite, aš atsakysiu jums. Aš premiją duočiau tik tiems, kurie dirba dėl taikos Sirijoje ir pirmiausiai stabdo į Siriją plūstančius teroristus“.