Savo susitikimą su britų ir amerikiečių žurnalistais bei politikos analitikais B. al Assadas užbaigė iškalbinga fraze – gera ar bloga vyriausybė, tai ne jūsų misija ją pakeisti.

Sirijos prezidentas B. al Assadas Damaske pirmą lapkričio savaitę susitiko su grupe britų ir amerikiečių žurnalistų bei politikos analitikų. Pasitikintis savimi, draugiškas ir dėl nieko nesigailintis – taip „The New York Times“ žurnalistė Anne Barnard apibūdino B. al Assadą po pirmadienio naktį vykusio Sirijos režimo lyderio ir grupės vakariečių susitikimo.

Ginklai buvo nuleisti ir Damaske nesigirdėjo šūvių tuomet, kai vėlų pirmadienio vakarą prezidentas B. al Assadas savo rūmuose priėmė retus svečius iš vakarų – britų ir amerikiečių žurnalistus ir politikos analitikus. Pasikvietęs svečius į savo medžiu iškaltą svečių kambarį, B. al Assadas tvirtino, kad socialinė Sirijos struktūra yra daug tvirtesnė nei prieš jau penkerius metus besitęsiantį pilietinį karą. Galbūt su tuo ir būtų galima sutikti, jei ne faktas, kad pusė šalies piliečių turėjo palikti savo namus, o beveik 0,5 mln. per karą žuvo. B. al Assadas atmetė bet kokią atsakomybę dėl karo ir didelio aukų skaičius, o visą kaltę metė JAV ir šalyje veikiančioms islamistinėms grupuotėms.

„Aš esu pagrindinė antraštė – blogasis prezidentas, blogiukas, kuris žudo nekaltus žmones. Jūs puikiai žinote šį naratyvą. Tikroji priežastis, kodėl jis naudojamas, ta, kad mano vyriausybė būtų nuversta. Nes ši vyriausybė neatitinka JAV kriterijų“, – teigė B. al Assadas.

Žurnalistė A. Barnard teigia, kad šis susitikimas buvo siurrelistinis. Sirijos įvykius stebintys žurnalistai daugiausia rašo apie miestų bombardavimus, kaltinimus režimui karo nusikaltimais, šimtus tūkstančių apsuptų ir badaujančių sirų, o B. al Assadas sėdi saugus savo rūmuose. Kadangi jis pelnė Rusijos, Irano ir „Hezbollah“ paramą, jų įtaka Sirijoje tiek išaugo, kad dėl jos nepatogiai turėtų jaustis net patys B. al Assado rėmėjai.

Prezidentas pasikvietė Vakarų žurnalistus ir politikos analitikus siekdamas įtikinti juos, kad Vakarų vyriausybės suklydo remdamos režimo oponentus ir kad jis yra vienintelis Sirijos suvereniteto saugotojas. Jis žadėjo, kad netrukus Sirijoje prasidės nauja era, kurioje bus vietos atvirumui ir dialogui. B. al Assadas tvirtino galvojantis, kaip sumoderninti sirų mentalitetą pasibaigus karui. Jis prižadėjo politinių pasikeitimo ir patvirtino ketinantis likti prezidento poste iki jo trečiosios septynerių metų kadencijos pabaigos 2021 m.

Nors B. al Assadas ir jo vidinis žmonių ratas bandė sukurti naują atvirumo įvaizdį, tam itin prieštaravo bet kokio kompromiso su vidaus ar užsienio oponentais atmetimas. Dar labiau glumino pareiškimai, esą JAV remia „Islamo valstybę“ ir kitus ekstremistus, o visus kaltinimus dėl karo nusikaltimų, B. al Assadas vadino suklastotais ir politiškai motyvuotais.

Tiesa, dieną prieš susitikimą Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Steffanas de Mistura, taip pat „Amnesty International“ pasmerkė sukilėlius dėl civilių atakų, vyriausybės kontroliuojamose vietose Alepe. Bet reikia nepamiršti ir to fakto, kad vyriausybės pajėgos jau kelerius metus atakavo gyvenamąsias vietas, jas apsupdavo, o žmonės būdavo priversti badauti.

Žinoma, žurnalistai paprašė pakomentuoti tai B. al Assadą, o šis atsakė: „Tarkime, kad šie kaltinimai yra teisingi ir prezidentas žudė savo paties žmones, o laisvasis pasaulis bando padėti sirams. Ar, esant tokiai situacijai, po penkerių su puse metų aš dar būčiau poste? Jei žmonės manęs nepalaikytų? Tai būtų nerealu.“

B. al Assadas tikino, kad jį šiandien palaiko net tie žmonės, kurie nėra jo politikos šalininkai. Tačiau daugelis bijo alternatyvų, per karo metus jie įvertino valstybingumą ir stabilumą. Vienintelė alternatyva, pasak B. al Assado, būtų tik valstybės griūtis arba ekstremistų valdžia.

Režimas aiškiai pasiuntė žinią – jie mano laimintys šį karą ir yra pasirengę bendradarbiauti su Vakarais, tačiau tik jų pačių sąlygomis. B. al Assadas patvirtino, kad ir šiandien Sirija įvairiais kanalais palaiko kontaktus net ir su JAV. Bet tai nereiškia, kad Sirija sutiks paaukoti savo suverenitetą ar paversti Sirija marionetine valstybe, teigė prezidentas.

Tokie tvirti pareiškimai itin keistai atrodo platesniame kontekste. Sirija sulaukė labai svaraus Rusijos karo lėktuvo palaikymo, tūkstančių „Hezbollah“ kovotojų. Tačiau net ir su tokiu palaikymu vyriausybės pajėgos sulaukia atkaklaus pasipriešinimo Alepe.

Šiandien Sirijos svaras sudaro dešimtadalį savo prieš karą turėtos vertės dolerio atžvilgiu. Milijonai sirų vaikų negali eiti į mokyklas. „Islamo valstybė“ iki šiandien valdo nemenką dalį šalies teritorijos. Vis dėlto B. al Assadas svečiams iš Vakarų juokauja apie savo meilę naujosioms technologijoms ir pasigiria, kad per karą Sirijoje pradėjo veikti 4G mobilusis ryšys. Savo susitikimą su britų ir amerikiečių žurnalistais bei politikos analitikais B. al Assadas užbaigė iškalbinga fraze – gera ar bloga vyriausybė, tai ne jūsų misija ją pakeisti.

Parengta pagal „The New York Times“ medžiagą.