Išžaginimai itin paplitę tarp porų. Tačiau bent vienas iš dešimties vyrų prisipažino išžaginęs moterį, kuri nebuvo jo partnerė, skelbia bbc.co.uk.

Tyrimo metu buvo apklausta iš viso 10 tūkst. vyrų iš šešių valstybių: Bangladešo, Šri Lankos, Indonezijos, Kinijos, Kambodžos ir Papua Naujosios Gvinėjos.

Tai pirmoji tarptautinė studija, kuria siekiama išsiaiškinti smurto prieš moteris mastus ir jo priežastis.

Iš tų respondentų, kurie prisipažino žaginę moteris, kiek mažiau nei pusė tai darė daugiau kaip vieną kartą.

Tačiau išžaginimai skirtingose valstybėse paplitę nevienodai.

Papua Naujojoje Gvinėjoje prievartą prieš moteris prisipažino naudoję net 62 proc. vyrų.

Rečiausiai išžaginimai pasitaiko urbanistiniuose Bangladešo rajonuose, kur tai prisipažino darę 9,5 proc. vyrų, bei Šri Lankoje, kur prievartą prieš moterį naudojo 14,5 proc. vyrų.

Kambodžoje šis rodiklis siekė 20,4 proc., Kinijoje – 22,2 proc., o Indonezijoje varijavo nuo 19,5 proc. provincijoje ir 26,2 proc. miestuose iki 48,6 proc. Indonezijos Papua provincijoje.

Dalis šio tyrimo skelbiama žurnale „The Lancet Global Health“.

Autoriai pažymi, kad šie rezultatai neatspindi viso Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono, tačiau leidžia atlikti gerą tirtų šalių demografinį palyginimą.

Vyrai turėjo atsakyti į tokius klausimus kaip „Ar kada nors turėjote lytinių santykių su savo partnere, nors ir žinojote, kad ji nenori, bet manėte, kad ji privalo sutikti, nes yra jūsų žmona ar mergina?“ bei „Ar kada nors turėjote lytinių santykių su moterimi ar mergina, kai ji buvo pernelyg apsvaigusi nuo alkoholio ar narkotikų, kad pasakytų, nori ji sekso, ar ne?“.

Klausimus užduodančiam asmeniui išėjus iš kambario, respondentai įrašydavo atsakymą į rankoje laikomus kompiuterius.

Beveik trys ketvirtadaliai vyrų, turėjusių prievartinių lytinių santykių, tvirtino, jog taip elgėsi dėl „teisės į seksą“.

„Jie mano turį teisę mylėtis su moterimi, nepaisant to, ji sutinka, ar ne“, - teigė ataskaitos autorė, mokslų daktarė Emma Fulu.

„Antra dažniausia prievartos priežastis yra tam tikra pramogos forma, išžaginimas dėl pasismaginimo ar iš nuobodulio“, - sakė ji.

Trečia išžaginimų priežastis buvo vyro pyktis ar išžaginimas kaip bausmės forma.

„Veikiausiai netikėta, kad rečiausia motyvacija yra alkoholis“, - pažymėjo E. Fulu.

Žaginti moteris dažniau linkę tie vyrai, kurie patys patyrė smurtą vaikystėje, ypač seksualinį.

„Šie duomenys pagrindžia pasaulinį pasipiktinimą, kurį akcentavo šiurpios, didelio dėmesio susilaukusios pastarojo meto bylos, įskaitant žiaurų grupinį studentės išžaginimą Naujajame Delyje“, - sakė mokslų daktarė Michele Decker iš Johnso Hopkinso universiteto Bloombergo visuomenės sveikatos mokyklos Jungtinių Valstijų Baltimorės mieste.

„Daugiau kaip pusė kaltininkų, išžaginusių svetimas moteris, pirmą kartą taip pasielgė dar paauglystėje. Tai patvirtina, kad jaunimas yra tikslinė visuomenės grupė žaginimų prevencijai“.

„Dabartinis iššūkis yra paversti įrodymus veiksmais ir sukurti saugesnę ateitį sekančiai moterų ir merginų kartai“, - sakė ji.

Profesorė Rachel Jewkes, vadovavusi apklausoms Papua Naujojoje Gvinėjoje, teigė, kad jų tirto regiono – Bugenvilio – istorija buvo itin sudėtinga: nuo 9-ojo dešimtmečio pabaigos iki pat 2005 metų šį rajoną krėtė kruvini pilietiniai konfliktai.

„Tai vietovė, kur šie konfliktai nėra iki galo išspręsti“, - sakė ji.

„Patyrinėję psichinę sveikatą pamatėme, kad daugybė gyventojų kenčia nuo potrauminio streso sindromo, įskaitant nekontroliuojamą agresiją bei normalių socialinių santykių ir santykių šeimoje sutrikimą“, - nurodė R. Jewkes.