Pasirodo, ginklas – Jennifer Lopez. Ji koncertavo ant Kaspijos jūros kranto beveik 30 tūkst. žiūrovų, tai buvo jos pirmas koncertas Azerbaidžane.

„Jautėsi, kaip verda iraniečiai, tokie dalykai juos siutina“, – interviu sakė vienas azerbaidžanietis valdininkas.

Azerbaidžanas – kaimynė ir sena Irano varžovė, rašoma leidinyje. Pastaruoju metu Azerbaidžanas mėgaujasi provakarietiškos, nusiteikusios prieš Iraną valstybės vaidmeniu.

„Stiprėjant Irano izoliacijai ir gilėjant ekonominiams sunkumams, šiaurinė kaimynė ryžtingai juda priešinga kryptimi“, – rašo laikraštis ir primena apie politinius bei kultūrinius ryšius su Vakarais, taip pat – apie naftotiekį ir dujotiekį į Europą. Iranas – represyvi teokratija, o Azerbaidžane – sociali, religinga tolerancija. Be to, Azerbaidžanas sparčiai vysto diplomatinius ir dalykinius santykius su Izraeliu.

Tiesa, Azerbaidžano valdžia tikina, kad minėta politika niekaip nesusijusius Iranu, o santykiai su Iranu tradiciškai yra iš esmės draugiški. Tačiau „sulig kiekvienu žingsniu į šiuolaikiškumą, sulig kiekvienu Vakarų žvaigždžių atvykimu Azerbaidžanas po truputį menkina Irano valdžios teisėtumą ir stiprina eilinių iraniečių nepasitenkinimą“, – cituoja leidinys Vakarų analitikų nuomonę.

Azerbaidžanas – toli gražu ne idealus pavyzdys, pripažįstama straipsnyje: „Valdžios institucijose dominuoja viena politinė partija, nepriklausomos organizacijos dažnai kritikuoja šalį už žmogaus teisių padėtį ir numanomą korupciją“. Be to, konfliktas dėl Kalnų Karabacho. Ir vis tik Vakarų lyderius daug kas Azerbaidžane žavi, nors jie ir ragina sparčiau vykdyti reformas.