28 metų Yafetas Askale neigė įsilaužęs į automobilį, kuriame pareigūnai buvo įrengę specialią dažų technologiją „SmartWater“. Sistemos pagrindas – plika akimi nematomi dažai, atsiskleidžiantys tik ultravioletinėje šviesoje.

Skelbiama, kad jaunas vyras iš automobilio pavogė nemažai daiktų, tarp kurių buvo ir nešiojamasis kompiuteris, vagystės atveju aktyvavęs vandenį primenančių dažų purškimą ir perspėjęs pareigūnus, jog į automobilį įsibrauta. Vėliau ultravioletiniai spinduliai parodė, jog Y. Askale tikrai šiuo atveju nemenkai susitepęs.

Brento policijos detektyvė inspektorė Madeline Ryder, pristatydama nuotraukas, sakė: „Tai dar vienas puikus Brento pareigūnų darbo pavyzdys. Pasiūlę savo automobilį kaip masalą, sugebėjome sučiupti Y. Askale ir pristatyti jį teismui“.

„Tokie automobiliai-spąstai – viena iš daugelio nusikalstamumo mažinimo strategijų, kurių kontekste „SmartWater“ yra itin veiksmingas ginklas, kurį dažnai naudojame Brante. Ir toliau gaudysime tuos, kurie pasiryš tokio tipo nusikaltimams. Brento policijos pareigūnų vagims perduodama žinia labai aiški – nevažiuokite į Brentą, nes čia jūsų laukia spąstai“, - perspėja pareigūnė.

Y.Askale Brento magistratų teismas už vagystę iš automobilio skyrė 49 valandas viešųjų darbų ir nurodė sumokėti 400 svarų (1654 Lt) kompensaciją.

Automobilis-spąstai su „SmartWater“ sistema buvo paliktas netoliese nusikaltėlio namų dar birželį. Įtariamasis sučiuptas su pavogtais daiktas ir sulaikytas. Vyras neigė nusikaltęs, tačiau specialūs dažai jį demaskavo.

Brento policija „SmartWater“ technologija, įrengiama namuose ir automobiliuose, bando atgrasyti nusikaltėlius nuo tokio pobūdžio nusikaltimų.

Vietos gyventojai taip pat iš pareigūnų gauna nemokamus rinkinius, kurių sudėtyje esančiu skysčiu galima pažymėti vertingą turtą. Taip vagystės atveju daug lengviau atsekti vagį. Skaičiuojama, jog strategija vagysčių ir apiplėšimų skaičių padėjo sumažinti atitinkamai 80 ir 40 proc.

Šiuo metu Londono policijos pareigūnai išbando trijų skirtingų rūšių plika akimi nematomus dažus, kurie padėtų užkirsti kelią vagystėms bei apiplėšimams. Pastarieji du dažai vadinasi „Applied DNA Sciences“ ir Stealth Mark“.