Žurnalistė, apsilankiusi „rinkimų“ apylinkėje viename iš Maskvos rajonų, tvirtina, kad „šie rinkimai nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi“ ir atrodė kaip „puikiai surežisuotas jau esamos padėties įteisinimas“.

„Die Presse“ korespondentė Maskvoje taip pat atkreipė dėmesį į „balsavimąׅ“ Rusijos laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose, „kur niekas negali patikrinti, kas vyksta balsavimo punktuose“.

Kartu žurnalistė pažymėjo, kad pačioje Rusijoje ir užsienyje dešimtys tūkstančių žmonių 12 val. rinkosi prie rinkimų apylinkių, kad sudalyvautų akcijoje „Vidurdienis prieš Putiną“.

„Kiekvienas žmogus, 12 val. dienos stovintis eilėje prie raudonų plytų pastato šalia Ukrainos bulvaro Maskvoje, taip pat žino, kad šis balsavimas yra labiausiai suklastoti rinkimai per pastaruosius 30 metų. Jie žino, kad Kremlius nekreipia jokio dėmesio į jų nepasitenkinimą, ir tiki savo „išdavikais“ bei „ekstremistais“. Tačiau jie ateina ir stovi čia, taip pat prie kitų balsavimo punktų visoje šalyje, kad pademonstruotų būtent tai – savo nepasitenkinimą šalies politika“, – pažymima straipsnyje.

Rusijos opozicijos raginimas 12 val. susirinkti į protesto akciją buvo palaikytas ir kitose šalyse. Prie eilės, nusidriekusios šalia Rusijos ambasados Berlyne, prisijungė ir Rusijoje nužudyto opozicionieriaus našlė Julija Navalnaja. Austrijos sostinėje prie Rusijos ambasados kelias valandas stovėjo daugiausia jauni žmonės. Išvakarėse čia buvo greitosiomis įkurtas memorialas Aleksejui Navalnui, tačiau nežinomi asmenys jį sugriovė.

Protestas prie Rusijos ambasados Berlyne

„Aš nebalsuosiu už žudiką“, – žurnalistė citavo prie vienos Maskvos mokyklos vykusio tylaus protesto dalyvio Andriejaus žodžius.

Jos teigimu, dieną prieš tai iš valdžios institucijų jis gavo SMS žinutę, raginančią nedalyvauti akcijoje „Vidurdienis prieš Putiną“, nes ji turinti „ekstremistinės veiklos požymių“. Nepaisant to, 43 metų vyras ir jo žmona sąmoningai priėmė sprendimą ateiti.

„Tai – žaibiškas sambūris, lengva politinės akcijos forma, galbūt paskutinė plona gija, kurios dar galime šiandien laikytis. Rytoj bus dar blogiau, intensyvės represijos. Ir kas žino, ką dar sugalvos šis Kremliaus beprotis“, – tyliai pasakė jis vienam užsienio žurnalistui.

Straipsnio pabaigoje Inna Hartwich kalba apie areštus, susijusius su rinkimais. Taip, kelios moterys apipylė dažais balsavimo urnas arba padegė kabinas. Dabar joms gresia iki penkerių metų kalėjimo. Tačiau žurnalistė pamatė ir šimtus žmonių, kurie Maskvos Gorkio parke linksmai šoko pagal garsiai skambančią muziką. Viena iš moterų jai pareiškė, kad „atėjo čia švęsti, o ne galvoti apie rytojų“.

Tačiau rytojus, kaip rašo „Die Presse“ korespondentė, jau atėjo – „dar niūresnis ir griežtesnis nei pastaraisiais metais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją