Ši byla yra pirmoji iš 15 ieškinių, kuriuos pateikė ieškovai iš Austrijos ir Vokietijos, kaltindami valdžios institucijas nepakankamai greitai reagavus į COVID-19 protrūkius Išglyje ir kituose Tirolio provincijos kurortuose.

Ieškinys pateiktas Sieglinde Schopf ir jos sūnaus Ulricho – virusu Išglyje užsikrėtusio ir vėliau mirusio 72 metų Hanneso Schopfo našlės ir sūnaus – vardu.

S. Schopf penktadienį Vienos teisingumo rūmuose vykusiame posėdyje nedalyvavo, tačiau U. Schopfas sėdėjo šalia teisininkų komandos, pateikusios šį didelio žiniasklaidos dėmesio sulaukusį ieškinį.

Advokatas Alexander'as Klauseris, atstovaujantis Schopfų šeimai ir vartotojų organizacijai VSV, padedančiai jiems ir kitiems asmenims kreiptis į teismą, pareiškė, kad valdininkai padarė virtinę klaidų, leidusių Išgliui ir jo apylinkėms virsti koronaviruso židiniu.

Teisininkas atkreipė dėmesį į pernai spalį paskelbtą nepriklausomos ekspertų komisijos ataskaitą, kurioje prieinama išvada, kad vietos valdžia „reagavo per vėlai“ ir padarė „rimtų klaidų“, kovo 5 dieną gavusi Islandijos pareigūnų pranešimą, kad keli šios šalies piliečiai sugrįžę namo sulaukę teigiamų COVID-19 testo rezultatų.

Vietos valdžia „turėjo mažiausiai 48 valandas, kad sureaguotų“ po šio įspėjimo, anksčiau šią savaitę naujienų agentūrai AFP pareiškė A. Klauseris.

Jis pridūrė, jog austrų pareigūnai nepasinaudojo galimybe tą savaitgalį uždrausti atvykti į slėnį daugiau lankytojų, o regiono vyriausybė pažėrė abejonių, ar islandai turistai užsikrėtė būtent Išglyje.

Kai slėnyje galiausiai buvo paskelbtas karantinas, tvarkingą evakuaciją „sužlugdė“ chaotiškas jos skelbimo ir organizavimo būdas, pabrėžė A. Klauseris, besdamas pirštu į kanclerį Sebastianą Kurzą.

H. Schopfo našlė teigė, kad jos velionis vyras – į pensiją išėjęs žurnalistas ir aistringas slidininkas – užsikrėtė virusu per panišką evakuaciją autobusu, pilname čiaudinčių ir kosinčių turistų.

Schopfų šeimyna dėl jo mirties reikalauja Austrijos vyriausybės išmokėti 100 tūkst. eurų kompensaciją.

Iš 6 tūkst. žmonių, teigiančių, kad užsikrėtė koronavirusu Išglyje ir jo apylinkėse, 5 proc. kenčia nuo ilgalaikių COVID-19 simptomų, tokių kaip galvos skausmas, miego sutrikimai ir dusulys, pareiškė asociacija VSV. Iš viso mirė 32 žmonės.

Insbruke dėl protrūkio pradėtas tyrimas penkių asmenų, įskaitant keturis vietos pareigūnus, atžvilgiu.

Byla perduota svarstyti Teisingumo ministerijai, tačiau lieka neaišku, ar galiausiai kam nors bus pareikšti baudžiamieji kaltinimai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją