Kaip sakė K. Kneissl ketvirtadienį Vienoje per renginį Tarptautinės moters dienos proga, Austrijos žiniasklaida kiekviena proga užsimena apie jos šokį su V. Putinu.

„Galbūt kitą savaitę aš vėl sušoksiu su juo. Aš būsiu Maskvoje. Jis tikrai geras šokėjas“, - cituoja ministrę naujienų agentūra APA.

Anot Austrijos URM vadovės, be V. Putino, ji yra kartą šokusi su Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministru Jeremy Huntu. „Bet su visa pagarba Jungtinės Karalystės ministrui, V. Putinas - geresnis šokėjas“, – teigė 53 metų K. Kneissl.

Austrijos užsienio reikalų ministrės K. Kneissl ir finansininko Wolfgango Meilingerio vestuvės buvo surengtos praėjusių metų rugpjūčio 18 d. Štirijoje. Į jas buvo pakviesta apie 100 svečių, tarp jų – Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas. Renginio dalyvių saugumą užtikrino elitinis Austrijos specialusis dalinys „Cobra“.

DELFI primena, kad V. Putino dalyvavimas K. Kneissl vestuvėse Austrijoje sukėlė skandalą.

Į vestuves V. Putinas atvyko nešinas puokšte gėlių ir lydimas liaudies dainomis jaunavedžius pasveikinusių kazokų. Minėtina, kad Rusijos vadovo apsilankymas vestuvėse tebuvo epizodinis stabtelėjimas pakeliui į netoli Berlyno nusimačiusį susitikimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

Šviesia tautinį kostiumą primenančia suknia pasipuošusi 53-ejų metų K. Kneissl atrodė ypač patenkinta, sutikdama į savo ir verslininko Wolfgango Meilingerio vestuvių iškilmes atvykusį Rusijos lyderį.

Į savo vestuves K. Kneissl V. Putiną pakvietė birželio pradžioje, šiam besilankant Vienoje. Toks jos gestas sukėlė nemenką daugelio nuostabą, mat Europos Sąjunga tuo metu akivaizdžiai demonstravo Rusijai priešiškumą dėl Ukrainos Krymo regiono aneksijos ir Anglijoje įvykusio, anot Jungtinės Karalystės vyriausybės, sąsajų su Rusija turinčio incidento – bandymo nunuodyti buvusį Rusijos agentą Sergejų Skripalį bei jo dukterį.

Informacijos apie tai, kad K. Kneissl – jokių politinių įsitikinimų nesaistomą į situaciją Artimuosiuose Rytuose besigilinančią poliglotę – galėtų sieti artima bičiulystė su Rusijos prezidentu, paviešinta nebuvo. Tačiau verta prisiminti, kad į dabar užimamą postą ją skyrė kraštutinėms dešiniosioms jėgoms atstovaujanti Austrijos laisvės partija (FPO), kuri atvirai palaiko Rusiją ir turi sąsajų su putiniškąja „Vieningąja Rusija“.

Anksčiau Austrijos gynybos ministerijoje dirbęs, o dabar Europos užsienio santykių taryboje atsakingas pareigas užimantis Gustavas Gresselis kalbėdamas su portalu „NBC News“ užsiminė, kad K. Kneissl V. Putinas pasinaudojo kaip „naudinga idiote“, siekdamas įrodyti, kad jokios izoliacijos nepatiria, o atvirkščiai – turi Europoje sąjungininkų.

Tai, anot specialisto, yra svarbi žinutė tiek tarptautinei, tiek gimtosios jo šalies bendruomenei, pasiųsta neslūgstant įtampai su Rusiją kritikuojančiais Vakarais.

„Ji greičiausiai net nesuvokia, kad ja buvo pasinaudota, – sakė G. Gresselis. – Ji mano, kad dabar tapo svarbesnė, be to, yra gera V. Putino draugė.“

Austrijos valdančioji koalicija, vadovaujama Austrijos kanclerio Sebastiano Kurzo (beje, taip pat dalyvavusio vestuvėse) palaikomų konservatorių, į ryšių su Maskva puoselėjimą žvelgia gana palankiai.

Ji pademonstravo, kad nors apskritai Europos Sąjungos pozicijoms užsienio politikos srityje ir pritaria, vis dėlto nutarė būti viena iš tų nedaugelio valstybių narių, kurios atsisakė pasekti Jungtinės Karalystės ir kitų šalių pavyzdžiu ir išsiųsti namo Rusijos diplomatus po kovo mėnesį Britanijoje įvykdyto bandymo nunuodyti buvusį agentą S. Skripalį ir jo dukrą.