Įtariamasis Wolfgangas Priklopilas, kuris slapstėsi nuo policijos, Vienoje šoko po naktiniu traukiniu, pareigūnus cituoja Austrijos naujienų agentūra APA.

Manoma, kad šis komunikacijų technikas savo namo rūsyje Štrashofo kaime netoli Vienos pastaruosius aštuonerius metus kalino Nataschą Kampusch.

Trečiadienį N.Kampusch, kuriai dabar - 18 metų, pasirodė sode netoli pagrobėjo namų ir pasakė vienam kaimynui, kad yra toji prieš aštuonerius metus dingusi mergaitė.

N.Kampusch kaip į vandenį dingo pakeliui į mokyklą, būdama 10 metų amžiaus. Jos dingimas sukrėtė visą šalį.

Jai atsiradus policija trečiadienį pradėjo didelio masto paiešką jos pagrobėjui areštuoti. Kaimynystėje gyvenantys liudininkai sakė matę, kaip netrukus po merginos pasirodymo dideliu greičiu nuvažiavo automobilis.

Policija pranešė, kad vėliau tą raudonos spalvos sportinį BMW automobilį rado paliktą vienoje stovėjimo aikštelėje Vienoje. Nusižudžiusio W.Priklopilo kišenėje buvo surasti rakteliai.

Policija nurodo, kad Nataschos tėvai Brigitta Sirny ir Ludwigas Kochas ją atpažino ir kad beveik nėra jokių abejonių dėl jos tapatybės. Pagrobėjo namuose rastas jos pasas, ji turi tokį patį randą kaip ir dingusioji mergaitė. Tačiau policija dar laukia DNR testo rezultatų.

N.Kampusch buvo labai išblyškusi ir sukrėsta, bet atrodė geros fizinės sveikatos. Nėra jokių požymių, kad ji galėjo patirti seksualinį išnaudojimą.

Moteris policijai papasakojo, kad nuo pat pagrobimo beveik visą laiką buvo užrakinta garaže, tačiau sakė, kad jos pagrobėjas retkarčiais leisdavo su juo pasivaikščioti apylinkėse, klausytis radijo, žiūrėti televizorių ir skaityti laikraščius bei knygas. Pasak jos, kambarėlyje po garažu, kur ji buvo kalinama, stovėjo lova ir drabužių spinta.

Policijos tyrėjas Erichas Zwettleris (Erichas Zvetleris), paklaustas, kodėl moteris nepabėgo anksčiau, per vieną tokių pasivaikščiojimų, sakė, kad jai tikriausiai reiškėsi "Stokholmo sindromas" - tokia psichologinė būsena, kai ilgai nelaisvėje laikomi žmonės pradeda susitapatinti su savo pagrobėjais.

Policija sakė, kad mergaitės pagrobimo metu apklausė W.Priklopilą ir dar daugiau kaip tūkstantį galimų įtariamųjų, kurie turėjo ar vairavo baltą veną, kurį matė viena Natashos draugė.

Konkrečių įrodymų prieš W.Priklopilą tada neužteko, todėl krata jo namuose nebuvo atlikta. Natascha pabėgo naktį į trečiadienį, o po kelių valandų buvo pastebėta.