Su ašaromis akyse kalbėdama Senate nepriklausoma parlamentarė Lidia Thorpe sakė, kad „įtakingi vyrai“ laidė „seksualinio pobūdžio pastabas“ apie ją, įspraudė į kampą laiptinėje, „nederamai lietė“ ir „siūlė“.

Trečiadienį L. Thorpe apkaltino kolegą senatorių „seksualiniu smurtu“ prieš ją, tačiau buvo priversta šią pastabą atsiimti po grasinimų parlamentine sankcija.

Ketvirtadienį ji pakartojo pagrindinius savo kaltinimus konservatoriui Davidui Vanui, kuris griežtai juos neigė. Pasak jo, kaltinimai jį „sugniuždė ir sužlugdė“, o vietos žiniasklaidai jis teigė, kad jie yra „visiškai neteisingi“.

Dėl kaltinimų D. Vano Liberalų partija ketvirtadienį sustabdė jo narystę.

Nors kaltinimai apsaugoti nuo griežtų Australijos šmeižto įstatymų, L. Thorpe sakė, kad D. Vanas pasitelkė teisininkus ir ji turėjo iš naujo išdėstyti savo argumentus, kad būtų laikomasi parlamento taisyklių.

Sakydama, kad „seksualinis priekabiavimas“ skirtingiems žmonėms reiškia skirtingus dalykus, L. Thorpe aprašė savo patirtį Australijos demokratijos tvirtovėje.

„Tai, ką patyriau, buvo sekimas, agresyvūs pasiūlymai ir netinkamas prisilietimas, – sakė ji. – Bijodavau išeiti iš biuro. Prieš išeidama šiek tiek praverdavau duris ir įsitikindavau, kad kelias laisvas“, – pasakojo ji įstatymų leidėjams.

„Buvo iki tokio lygio, kad kas nors turėdavo mane lydėti, kai tik įeidavau į šį pastatą, – pridūrė ji. – Žinau, kad yra ir kitų asmenų, patyrusių panašių dalykų, bet dėl savo karjeros interesų to neviešino“.

„Seksistinė kultūra“

Nuo 2021 metų Australijos politiką krečia garsūs kaltinimai dėl smurto ir priekabiavimo parlamente.

Tuo metu buvusi politinė padėjėja Brittany Higgins teigė, kad 2019 metų kovą po vakarėlio, per kurį buvo smarkiai geriama, vienas konservatorių darbuotojas ją išprievartavo ant sofos ministro kabinete parlamento rūmuose.

Po to sekė penki atskiri tyrimai, kurių bendras rezultatas buvo aštrus kaltinimas dėl dažnai seksistinio Australijos politikos pobūdžio.

2021 metais vyriausybės remiamas tyrimas parodė, kad seksualinis priekabiavimas Australijos parlamente buvo plačiai paplitęs ir palietė tiek įstatymų leidėjus, tiek darbuotojus.

Kas trečias iš tuo metu parlamente dirbusių žmonių teigė, kad „dirbdami parlamente patyrė tam tikros formos seksualinį priekabiavimą“. Tarp jų buvo 63 proc. šalies parlamento narių moterų.

B. Higgins byla paskatino nacionalinius protestus ir teismo procesą, kuris galiausiai buvo pripažintas neteisingu, bet nebuvo atnaujintas dėl pavojaus jos psichikos sveikatai.

Aptariamas vyras padavė į teismą keletą žurnalistų už tai, kad jie rašė apie bylą, ir pagrasino paduoti į teismą savo kaltintoją. Jis neigė kaltinimus ir teisme pripažino savo kaltę tik dėl vieno kaltinimo lytiniu santykiavimu be sutikimo.

Ginčai vėl įsiplieskė pastarosiomis savaitėmis, kai opoziciniai konservatoriai, pasinaudoję keliomis nutekintomis SMS žinutėmis, apkaltino dabartinę centro kairiųjų vyriausybę bylos politizavimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją