Imigracijos departamentas patvirtino apie didžiulius neramumus pabėgėlių sulaikymo centre Australijos Kalėdų saloje. Departamentas pareiškime nurodė apie padarytą žalą, tačiau pranešė, kad aukų kol kas išvengta.

Pabėgėlių šalininkai teigia, kad maištas centre kilo po vieno prieglobsčio prašytojo mirties. Jis šeštadienį pabėgo iš įstaigos, o kitą dieną jo kūnas buvo rastas ant uolos skardžio. Jo mirties priežastis tiriama.

Imigracijos departamentas neigė apie pabėgėlių sulaikymo centre kilusį „didelio masto maištą“, tačiau nurodė, kad iš komplekso saugumo sumetimais buvo atitrauktas centre dirbantis personalas.

Pasak departamento, neramumai įsiplieskė, kai grupelė iraniečių surengė taikų protestą po minėto prieglobsčio prašytojo mirties. Vėliau kiti sulaikytieji pradėjo niokoti centro turtą, be kita ko, sukėlė keletą gaisrų. Departamento teigimu, grupė žmonių, vadovaujanti neramumams, nėra prieglobsčio prašytojai. Pasak valdžios, tai sulaikytieji, kurių vizos yra negaliojančios.

Australija pastaraisiais metais ėmėsi griežtų veiksmų prieglobsčio prašytojų, bandančių šalies krantus pasiekti neteisėtu keliu, atžvilgiu. Prieglobsčio prašytojai, kurie sumoka pervežėjams, kad šie sukiužusiais laivais iš Indonezijos nuplukdytų juos iki Australijos, laikomi Kalėdų saloje, taip pat Nauru ir Papua Naujojoje Gvinėjoje.