Tarp 20 val. penktadienį ir 20 val. šeštadienį Australijoje koronavirusas nebuvo diagnozuotas nei vienam žmogui. Tai pirmoji diena be naujų atvejų nuo birželio 9 d.

Viktorijos valstijoje, antrosios COVID-19 bangos epicentre, jau antrą dieną nebuvo naujų koronaviruso atvejų po 112 dienų karantino.

Sveikatos ekspertai teigia, kad ateinančiomis dienomis gali būti sušvelninta dalis apribojimų.
Sveikatos apsaugos ministras Gregas Huntas socialiniame tinkle „Twitter“ dėkojo gydytojams ir visuomenės sveikatos ekspertams bei visiems Australijos žmonėms už jų pastangas.

Australijoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 buvo diagnozuota 27 500 žmonių, o 900 mirė – kur kas mažiau nei kitose šalyse.

25 mln. gyventojų turinti valstybė su koronavirusu kovoja pasitelkdama karantiną, aktyvų testavimą ir kontaktų atsekimą. O Viktorijos valstijoje, kur būta 90 proc. visų mirčių, įvestos vienos griežčiausių taisyklių pasaulyje likti namie ir komendanto valanda.

Viktorija ir jos didžiausias miestas Melburnas ėmė švelninti apribojimus anksčiau šią savaitę, po to, kai nebebuvo naujų COVID-19 atvejų. Žmonės gali laisvai išeiti iš namų ir būriuotis po daugiau nei 10. Parduotuvėms, restoranams, kavinėms ir barams leista atsidaryti.

Valstijos vadovas Danielis Andrewsas dėkojo 6 mln. valstijos gyventojų už tai, kad jie laikėsi griežtų taisyklių ir tikisi, kad jie galės sutikti „normalias Kalėdas COVID-19 sąlygomis“.