Jei referendumas įvyks, Australijos čiabuviai, kurių protėviai žemyne gyvena jau apie 60 tūkst. metų, pirmą kartą bus pripažinti Konstitucijoje. Jie taip pat įgytų konstitucinę teisę dalyvauti konsultacijose dėl įstatymų, turinčių įtakos jų bendruomenėms.

Tačiau praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese pradėjo viešinimo kampaniją „Balsuokime už“, apklausos parodė, kad šalyje vyrauja nepalankios šiai idėjai nuotaikos.

Viena apklausa pirmadienį parodė, kad 57 proc. respondentų pasisako prieš referendumą, vadinamą „Balsu“, o 43 proc. buvo už. Kitos savaitgalį vykusios apklausos rezultatai parodė dar didesnį skirtumą – atitinkamai 61 ir 37 proc.

Kai kurios apklausos rodo, kad per pastaruosius metus parama referendumui sumažėjo daugiau nei 20 procentinių punktų.

Konservatorių opozicijos lyderis Peteris Duttonas pirmadienį paragino A. Albanese atsisakyti referendumo, teigdamas, kad tai tik pakenktų trapiems tarprasiniams santykiams.

„Kaip galite ramia sąžine vesti šalį į skaldantį referendumą spalio 14 dieną? – sakė P. Duttonas, kuris nepritaria „Balsui“. – Ar premjeras atšauks savo referendumą, kad galėtume išvengti tautą skaldančio rezultato?“.

A. Albanese yra pasiryžęs tęsti, nepaisant nerimą keliančių apklausų, ir pirmadienį apkaltino P. Duttoną, kad jis renkasi „politikavimą vietoje esmės“.

„Beteisiai žmonės“

Apklausos taip pat rodo didėjančią prarają tarp Australijos visuomenės, kuri referendumą vertina skeptiškai, ir Australijos čiabuvių mažumos, kuri gausiai jį remia.

Kampanijos grupė „Yes23“ pirmadienį pareiškė, kad „daugiau nei 80 proc. Australijos čiabuvių“ palaiko artėjantį referendumą.

„Balsas“ kritikuojamas dėl to, kad juo esą bus suteiktos ypatingos privilegijos čiabuviams ir kad tai yra miesto politikų, neturinčių patirties atokiose aborigenų bendruomenėse, parengtas planas.

„Referendumo idėja nėra nauja, jis svarstomas jau dešimtmečius. Idėja kilo tiesiogiai iš čiabuvių bendruomenių, o ne iš politikų“, – pirmadienį atkirto grupė „Yes23“.

Čiabuvių vyresnysis Noelis Pearsonas, žymus „Balso“ rėmėjas, apibūdino referendumą kaip retą galimybę padėti „beteisiškiausiems šalies žmonėms“.

„Mes šiame referendume esame silpnesnioji pusė, bet aš vis tiek tikiu, kad galime pasiekti pergalę, – sakė jis sekmadienį nacionaliniam transliuotojui ABC. – Negaliu patikėti, kad vis dar gyvename tokioje Australijoje, kur į dalį gyventojų tiesiog numojama ranka“.

Australijos aborigenai yra vienos iš seniausių pasaulyje išlikusių kultūrų puoselėtojai. Tačiau praėjus daugiau nei dviem šimtmečiams po to, kai pirmieji britų kolonistai išmetė inkarą Sidnėjaus uoste, jie vis dar daug dažniau gyvena skurde, patenka į kalėjimus ir miršta jauni.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją