„Nuo šiol bus draudžiama viešai sveikintis pakeliant ranką, kaip tai darydavo naciai, taip pat demonstruoti nacių neapykantos simboliką ar ja prekiauti“, – teigiama generalinio prokuroro Marko Dreyfusso internetinėje svetainėje paskelbtame pranešime.

„Be to, naujaisiais įstatymais taip pat užtikrinama, kad teroro aktų šlovinimas ir garbinimas pagal federacijos įstatymus bus laikomas baudžiamuoju nusikaltimu“, – rašoma pranešime.

M. Dreyfussas paaiškino, kad praėjusį mėnesį federaliniame parlamente priėmus įstatymo projektą, buvo išsiųsta aiški žinia.

„Holokaustą ir teroro aktus šlovinantiems veiksmams ir simboliams Australijoje vietos nėra.“

2023 m. gruodžio 6 d. Australijos parlamente vienbalsiai priimtas Kovos su terorizmu teisės aktų pakeitimo (draudžiama neapykantos simbolika ir kitokios priemonės) įstatymas.

„Tai yra pirmasis tokio pobūdžio teisės aktas, užtikrinsiantis, kad niekam Australijoje nebus leidžiama šlovinti nacius ir jų pykčio ideologiją aukštinančius veiksmus ir simbolius ar iš jų pelnytis“, – toliau rašoma M. Dreyfusso pranešime.

„Nacių pasisveikinimas ir neapykantos simbolika yra plačiai paplitusi ir naudojama skleisti neapykantą, pritraukti naujų sekėjų ir platinti smurto ir prievartos žinutes. Nepriimtina, kad šių dalykų naudojimo atveju pasitaikydavo ir Australijoje“, – paaiškino M. Dreyfussas.

Veiksmų uždrausti nacių simbolikos ir atributikos demonstravimą ir prekybą ja Australijos vyriausybė ėmėsi pernai birželį.

Pirma nacių pasisveikinimas į šalyje draudžiamų dalykų sąrašą nepakliuvo, atitinkamą sprendimą priimti buvo palikta atskirų valstijų ir sričių nuožiūrai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją