S. Morrisonas sakė, kad Gynybos departamentas nustatys, ko reikia, kad dviejų sąjungininkių branduoliniai povandeniniai laivai „galėtų dažniau juose būti“. Šis žingsnis suteiktų abiem branduolinėms valstybėms geresnę prieigą prie Indijos vandenyno ir Ramiojo vandenyno pietinės dalies, o tai kelia iššūkį augančiai Kinijos jūrų galiai.

S. Morrisonas sakė, kad sprendimas yra AUKUS partnerystės dalis – jis turėjo omenyje pernai JAV, Jungtinės Karalystės ir Australijos pasirašytą gynybos susitarimą. Pagal AUKUS, Australija taps pirmąja nebranduoline šalimi, kuri turės branduolinius povandeninius laivus.

S. Morrisonas sakė, kad JAV ir Didžiosios Britanijos branduoliniai povandeniniai laivai iš pradžių bus laikomi atokioje vakarinėje Australijos pakrantėje – prie Indijos vandenyno, bet pridūrė, kad „galų gale jis norėtų juos matyti ir rytinėje pakrantėje“.

Prieš artėjančius federalinius rinkimus S. Morrisonas pabrėžia stiprinamus Australijos gynybos pajėgumus, įskaitant šalies gynybos pajėgų padidinimą trečdaliu, iki 80 tūkst. darbuotojų, iki 2040 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją