„Tų optimistinių prielaidų, kuriomis vadovaudamiesi gynybą planavome po Šaltojo karo pabaigos, seniai nebėra“, – pasakė gynybos ministras Richardas Marlesas, pristatydamas strategiją ir perspėdamas, kad konfliktas regione gali kilti per ateinančius 10 metų.

Perspėdamas, kad „Kinija, siekdama savo strateginių tikslų, naudojasi prievarta grindžiamą taktiką“, R. Marlesas pasakė, kad „Australija nebegali tikėtis, kad strateginis perspėjimas apie konfliktą bus gautas prieš dešimtį metų“.

R. Marleso teigimu, vietoje to, kad būtų formuojama subalansuota kariuomenė, beveik visose pasaulio vietose galinti atlikti skirtingas užduotis, dabar daugiau dėmesio bus skiriama Australijos interesų apsaugai artimajame regione.

„Esame jūrinė, prekybinė salų valstybė“, – paaiškino R. Marlesas, pridurdamas, kad Australija privalo turėti galimybių neleisti priešams užgniaužti prekybą ar atkirsti ją nuo svarbių laivybos kelių.

„Invazija Australijoje yra mažai tikėtina perspektyva pagal bet kokį scenarijų būtent todėl, kad priešas gali padaryti mūsų šaliai tiek daug žalos, nė neįžengdamas į Australijos teritoriją“, – kalbėjo jis.

Pagrindinės strategijoje numatytos priemonės yra kurti hidrolokatoriais nepastebimų branduolinių povandeninių laivų flotilę, triskart padidinti pagrindines raketines pajėgas ir sukurti didelę antvandeninių kovinių laivų flotilę.

„Mūsų apsaugos ir mūsų atgrasymo strategijos pagrindą sudarys galingiausias karo laivynas mūsų istorijoje“, – sakė R. Marlesas.

Pekinas pareiškė, kad „jokios grėsmės nekelia“

Kinija trečiadienį pareiškė, kad „nekelia jokios grėsmės“ jokiai šaliai, po to, kai Australija pristatė savo pirmąją nacionalinės gynybos strategiją, kurioje daug dėmesio bus skirta Pekino „prievarta grindžiamai taktikai“ atgrasyti.

„Kinija nekelia jokios grėsmės jokiai šaliai“, – pasakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas, paprašydamas Kanberos „kiekviename žingsnyje nesišvaistyti kaltinimais Kinijos atžvilgiu“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją