Po panašių kitų meteorologijos agentūrų patvirtinimų, šis pranešimas pasirodė šalyje tvyrant nesezoniniam karščiui, o meteorologai perspėjo, kad karštis dar labiau didės.

Vyriausybės sinoptikas Karlas Braganza sakė, kad pakilusi Ramiojo vandenyno paviršiaus temperatūra gali daryti poveikį šaliai iki kitų metų pradžios.

„Ši vasara bus karštesnė nei vidutinė ir tikrai karštesnė nei pastaruosius trejus metus, – sakė jis. – Svarbu tai, kad Ramiajame vandenyne įsitvirtina El Ninjo, o tai didina mūsų įsitikinimą, kad šis reiškinys tęsis iki vasaros pabaigos“.

El Ninjo klimato reiškinys vidutiniškai pasireiškia kas 2-7 metus ir paprastai trunka nuo 9 iki 12 mėnesių.

Liepos mėnesį JT Pasaulinė meteorologijos organizacija paskelbė, kad El Ninjo jau prasidėjo, ir teigė, kad yra 90 proc. tikimybė, jog jis tęsis 2023 metų antrąjį pusmetį.

El Ninjo paprastai siejamas su šiltėjančia vandenyno paviršiaus temperatūra centriniame ir rytiniame atogrąžų Ramiajame vandenyne. Dėl jo Australijoje, Indonezijoje ir kitose pietų Azijos dalyse gali kilti didelės sausros, o Pietų Amerikos pietinėje dalyje, JAV pietuose, Afrikos Kyšulyje ir Centrinėje Azijoje – padaugėti kritulių.

El Ninjo ir klimato kaitos ryšys nėra visiškai išaiškintas. Tačiau Australijos vyriausybinė mokslo agentūra anksčiau šiais metais padarė išvadą, kad kylanti pasaulinė temperatūra gali padidinti ir šio reiškinio susidarymo tikimybę, ir jo poveikio stiprumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją