Buvęs bankininkas paskelbė pirmalaikius rinkimus, tikėdamasis sustiprinti savo vyriausybę su šūkiu „darbo vietos ir augimas“, sudarytą po to, kai jis nuvertė bendrapartietį liberalą premjerą Tony Abbottą per partijos perversmą pernai rugsėjį ir tapo ketvirtuoju šalies lyderiu per kelerius pastaruosius metus.

Tačiau dabar M.Turnbullui gali tekti suvienyti jėgas su nepriklausomais deputatais ir mažosiomis partijomis, kad išliktų valdžioje, kai valdančiosios partijos palaikymas sumenko beveik trimis procentiniais punktais.

Kai prie balsavimo rezultatų sekmadienį buvo pridėta dalis balsavusiųjų paštu balsų, jo Liberalų ir Nacionalinės partijos koalicija turėjo 65 vietas, o leiboristai – 67, o žalieji ir nepriklausimi – keturias.

Dar neaišku, kam atiteks 13 mandatų, o partijai arba koalicijai reikia užsitikrinti 76 vietas, kad įgytų daugumą 150 vietų Atstovų Rūmuose.

Galutiniai rezultatai paaiškės galbūt tik antradienį, kai bus suskaičiuoti milijonų žmonių, balsavusių paštu arba dalyvavusių išankstiniame balsavime, balsalapiai. Ekspertai sako, kad dauguma tų rinkėjų tradiciškai palaiko valdančiuosius.

Nors nemažai valdančiosios koalicijos įstatymų leidėjų prarado mandatus, M.Turnbullas atrodė pasitikintis savimi, kai kreipėsi į savo šalininkus Sidnėjuje sekmadienį paryčiais.

„Remdamasis informacija, kurią gavau iš partijos pareigūnų, esu visiškai įsitikinęs, kad mes formuosime koalicinę daugumos vyriausybę“, – sakė 61 metų lyderis.

Neketindamas pasiduoti, jis savo kalboje kaltino centro kairiuosius leiboristus per kampaniją bauginus rinkėjus dėl viešajai sveikatos apsaugos sistemai kylančių grėsmių ir sakė, kad sieks suvienyti australus.

„Rinkimai baigėsi. Belieka tik (balsų) skaičiavimas. Dabar laikas susivienyti, kad padėtume Australijai, kad tarnautume Australijai, kad užtikrintume, jog priešakyje – patys geriausi metai mūsų šaliai“, – sakė M.Turnbullas.

M.Turnbullas ragino sugriežtinti prieglobsčio suteikimo politiką ir siūlė surengti plebiscitą dėl gėjų santuokų, bet daugiausiai stengėsi pabrėžti savo planus dėl ūkio reformų, kai šalis, iki šiol gyvenusi daugiausiai iš klestinčios kasybos pramonės, stengiasi pereiti prie labiau diversifikuotos ekonomikos.

Premjeras taip pat išnaudojo nestabilumą, sukeltą netikėto Britanijos apsisprendimo pasitraukti iš Europos Sąjungos, kad perspėtų, jog Australijos žmonės privalo išsaugoti „ramias galvas, tvirtas rankas ir turėti stiprų ekonomikos planą“.

Tačiau apklausos ir oficiali rinkimų „Twitter“ paskyra #ausvotes rodė, kad sveikatos apsauga kartu su ekonomika, švietimu ir būsto prieinamumu, yra labiausiai rinkėjams nerimą keliančios temos.

Opozicijos lyderis Billas Shortenas (Bilas Šortenas) pasinaudojo tomis nuotaikomis, paskutiniosiomis kampanijos dienomis sutelkdamas dėmesį į sveikatos apsaugos problemas. Tai padėjo leiboristams smarkiai atsigauti po to, kai jie buvo sutriuškinti konservatorių per vėliausius rinkimus 2013-aisiais.

„Kad ir kas nutiktų – ar mes būtume vyriausybėje, ar opozicijoje, Leiboristų partija yra įgijusi naujos energijos ir labiau ryžtinga negu bet kada anksčiau“, – jis sakė savo džiūgaujantiems šalininkams Melburne.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)