Šiuo metu Rusija yra išsinuomojusi žemės sklypą netoli parlamento rūmų Australijos sostinėje Kanberoje, ir planuoja jame statyti naują ambasados pastatą.

A. Albanese sakė, kad pasikonsultavus su žvalgybos tarnybomis bus priimti nauji įstatymai, kuriais remiantis nacionalinio saugumo sumetimais ši plėtra bus užblokuota.

Naujieji įstatymai, kuriems pritarė abi šalies partijos, neužkerta kelio Rusijai turėti diplomatinę atstovybę Australijoje – tik draudžia statyti ambasadą taip arti parlamento.

Premjeras sakė, kad tikisi tam tikro atsako iš Rusijos diplomatų Australijoje, kurie jau anksčiau grasino kovoti dėl šio reikalo teismuose.

„Lauksime, koks bus atsakas, bet jo ir tikimės, – sakė jis. – Nemanome, kad Rusija pasirengusi kalbėti apie tarptautinę teisę, atsižvelgiant į tai, kaip nuosekliai ir įžūliai ją atmetė įsiverždama į Ukrainą“.

Rusijos ambasada anksčiau yra pareiškusi, kad yra pasiryžusi užbaigti statybas, nepaisant Australijos prieštaravimų.

Rusija 2008 metais įsigijo teritorijos nuomos teisę pagal susitarimą su federalinės vyriausybės agentūra – Nacionaline sostinės valdyba. 2011 metais buvo išduotas leidimas statyti naująją ambasadą. Rusijai įsiveržus į Ukrainą, abiejų šalių santykiai pašlijo, todėl Australijos vyriausybė stengėsi, kad susitarimas būtų nutrauktas.

Vyriausybė buvo priversta įsikišti po to, kai kitais teisiniais būdais nepavyko pasiekti, kad nuomos sutartis būtų panaikinta.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją