Laineris, skraidinęs 239 žmones, daugiausiai Kinijos piliečius, dingo pakeliui iš Kvala Lumpūro į Pekiną praeitų metų kovą. Šių metų balandį Malaizija, Australija ir Kinija paskelbė, kad paieškų zona bus dvigubai padidinta.

120 tūkst. kv. km ploto teritorijoje atokioje Indijos vandenyno pietinėje dalyje dirba trys specializuoti paieškų laivai.

Tačiau ši zona nebebus išplėsta, sakoma Australijos vadovaujamo Jungtinio agentūrų koordinavimo centro (JACC) atnaujintame pranešime.

„Nesant įtikinamos naujos informacijos, kuri vestų prie konkrečios lėktuvo buvimo vietos nustatymo, vyriausybės susitarė, kad paieškų teritorija nebus toliau plečiama“, – nurodė JACC.

Pernai kovo 8-ąją dingusio lainerio paieškos virto sudėtingu projektu. Australija iš pradžių buvo sutelkusi dėmesį į atokų 60 tūkst. kv. km ploto zoną Indijos vandenyne toli nuo savo vakarinių krantų.

Ta zona buvo nustatyta išanalizavus palydovų signalų duomenis, kurie rodo, kad lėktuvas nukrito Indijos vandenyne, mįslingai pakeitęs kursą.

Iki šiol išnaršyta daugiau negu 50 tūkst. kv. kilometrų vandenyno dugno, bet jokių lėktuvo pėdsakų nebuvo rasta, nurodė JACC. Be to, ši operacija lėtėja, Pietų pusrutulyje prasidėjus žiemai ir pablogėjus orams.

Paieškos vandenyno gelmėse naudojant sonarus, leidžiančius kruopščiai ištirti objektus vandenyno dugne, šiuo metu yra sustabdytos dėl nepalankių meteorologinių sąlygų, bet ieškotojų laivai lieka toje teritorijoje nepaisydami 12 metrų aukščio siekiančių bangų.