Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas sakė, kad skrydžiai stabdomi bent iki gegužės 15 dienos. Anot jo, sprendimas priimtas atsižvelgiant į akivaizdžias grėsmes, susijusias su kelionėmis iš Indijos.

Dėl šio žingsnio Indijoje įstrigo tūkstančiai australų, tarp kurių esama garsių kriketo žaidėjų.

Kiek anksčiau analogiškų priemonių ėmėsi virtinė šalių, tarp jų Kanada, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas, sustabdę ar apriboję skrydžius iš Indijos, kur pastaruoju metu fiksuojami rekordiniai COVID-19 skaičiai.

S. Morrisonas taip pat sakė, kad Australija nusiųs Indijai medicininės pagalbos, įskaitant deguonies balionus, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus ir asmenines apsaugos priemones, tos šalies sveikatos apsaugos sistemai priartėjus prie savo pajėgumų ribos.

1,3 mlrd. gyventojų turinčioje Indijoje per praėjusią parą užregistruota 352 991 naujas užsikrėtimo atvejis ir 2 812 mirčių – daugiausiai nuo pandemijos pradžios.

S. Morrisonas sakė, kad Indija išgyvena „siaubingą humanitarinę krizę“, kuri veikia ir australų šeimas, turinčias ryšių su ta šalimi.

„Vaizdai iš Indijos, kuriuos matome, išties veria širdį“, – sakė premjeras.

Skrydžiai buvo sustabdyti kitą dieną po to, kai valdžia atšaukė nurodymą likti namuose dviem milijonams žmonių vakariniame Perto mieste, kur buvo skubiai įvestas karantinas, kai iš savo vestuvių Indijoje grįžęs vyras užkrėtė kitus karantine buvusius žmones.

Užkratui išplitus, kai kurie valstijų lyderiai ėmė raginti Kanberą sugriežtinti savo poziciją dėl kelionių iš Indijos subkontinento.

S. Morrisonas pabrėžė, kad skrydžių draudimas tėra laikina priemonė. Anot jo, repatriacijos skrydžiai bus atnaujinti, pirmenybę teikiant „labiausiai pažeidžiamiems“ asmenims.

„Nemanome, kad tų australų palikimas Indijoje ir jų atribojimas, kaip kai kas, regis, siūlo, yra sprendimas“, – sakė premjeras ir pridūrė, kad australų kriketo žaidėjams, šiuo metu žaidžiantiems Indijos aukščiausiosios lygos (IPL) komandose, nebus daromos jokios išimtys.

Australija jau anksčiau apribojo skrydžių iš Indijos skaičių, siekdama užkirsti kelią plisti virusui.

Anksčiau šį mėnesį Australijos kaimynė Naujoji Zelandija laikinai uždraudė atvykti į šalį visiems keliautojams iš Indijos, pirmą kartą nuo pandemijos pradžios neįsileisdama sugrįžtančių savo piliečių.

Australija pernai kovą uždarė savo sienas daugumai nepiliečių, o galintys keliauti žmonės sugrįžę turi 14 dienų karantinuotis specialiuose viešbučiuose.

25 mln. gyventojų turinčioje Australijoje nuo pandemijos pradžios užregistruota mažiau nei 30 tūkst. COVID-19 atvejų ir 910 mirčių. Nuo pernai čia nefiksuota didesnių COVID-19 protrūkių, todėl beveik visoje šalyje taikomi tik nedideli apribojimai.