Australija tampa naujausia šalis iš grupės kitų, JT migracijos paktą atmetančių šalių. Apie tokius pačius ketinimus jau yra pareiškusios Lenkija, Austrija, Čekija, Kroatija, Vengrija, Bulgarija, Estija, Izraelis ir JAV.

Pasaulinis susitarimas dėl migracijos „sukeltų nelegalaus atvykimo į Australiją skatinimo riziką“, teigiama Australijos ministro pirmininko Scotto Morrisono, vidaus reikalų ministro Peterio Duttono ir užsienio reikalų ministrės Marise Payne pasirašytame pareiškime.

Pareiškime priduriama, kad susitarime „nėra tinkamai atskiriama legali ir nelegali migracija“.

Anot kritikų, susitarimas įtvirtina ekonomikos skatinamą migraciją kaip vieną iš žmogaus teisių. Savo ruožtu susitarimo šalininkai teigia, kad jis padės gerinti migracijos srautų valdymą ir ginti žmogaus teises.

Dėl galutinio Pasaulinio susitarimo dėl migracijos teksto po pusantrų metų trukusių derybų sutarta liepą. Jis bus ratifikuotas gruodžio 10-11 dienomis Maroke.

Susitarime išdėstyti 23 tikslai, kaip atverti kelią legaliai migracijai ir geriau valdyti migracijos srautus. Tai itin aktualu, nes migruojančių pasaulio gyventojų skaičius šiuo metu siekia 250 mln. ir sudaro 3 proc. visų gyventojų.