„Neįmanoma mėginti pakeisti Kinijos, o dar labiau neįmanoma jos apjuosti ir suvaldyti“, – sakė Wang Yi per susitikimą Pekine su garbaus amžiaus H. Kissingeriu, sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime. H. Kissingeriui dabar 100 metų

1971-ųjų liepą tuometinis JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais H. Kissingeris slapta nuskrido į Pekiną užmegzti ryšių su komunistine izoliuota Kinija. Ši kelionė padėjo pagrindą svarbiam prezidento Richardo Nixono vizitui. Šios Vašingtono iniciatyvos prisidėjo prie Kinijos iškilimo, jos ekonomika galiausiai tapo pagal didumą antra po JAV.

Pasitraukęs iš pareigų Nobelio taikos premijos laureatas H. Kissingeris tapo turtingas, patardamas verslo Kinijoje klausimais.

Trečiadienį Wang Yi gyrė H. Kissingerio „istorinį indėlį pralaužiant ledus į Kinijos ir JAV santykių plėtrą“. „Kinijos politika Jungtinių Amerikos Valstijų atžvilgiu palaiko aukštą tęstinumo laipsnį ir vadovaujasi pagrindinėmis prezidento Xi Jinpingo pasiūlytomis gairėmis, apimančiomis abipusę pagarbą, taikų sambūvį ir abipusiai naudingą bendradarbiavimą“, – pridūrė jis.

„Šios trys gairės yra esminės ir ilgalaikės, jos taip pat yra tinkamas būdas Kinijai ir Jungtinėms Valstijoms, dviem didelėms šalims, sutarti viena su kita“, – sakė vyriausiasis Kinijos diplomatas. „JAV politikai Kinijos atžvilgiu reikia H. Kissingerio stiliaus diplomatinės išminties ir R. Nixono politinės drąsos“, – pridūrė jis.

Per netikėtą vizitą Kinijoje antradienį Pekine H. Kissingeris susitiko su gynybos ministru Li Shangfu. „H. Kissingeris sakė, kad šiandieniniame pasaulyje kartu egzistuoja iššūkiai ir galimybės, o JAV ir Kinija turėtų pašalinti nesusipratimus, taikiai sugyventi ir vengti konfrontacijos“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“. „Jis pareiškė viltį, kad abi šalys parodys išmintį, dės visas pastangas siekdamos teigiamų rezultatų dvišalių santykių plėtrai ir garantuos taiką bei stabilumą pasaulyje“, – sakoma pranešime.

Garbaus amžiaus valstybės veikėjo kelionė į Kiniją sutapo su JAV klimato pasiuntinio Johno Kerry vizitu, surengtu po pastarųjų iždo sekretorės Janet Yellen ir valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno viešnagių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)