Tarp žuvusiųjų yra 210 vyrų, 83 moterys ir 9 vaikai. Nelaimės dieną buvo išgelbėti 155 žmonės, o iš viso tame laive keleivių galėjo būti apie 500.

ES skirs Italijai 30 mln. eurų

Po pabėgėlių katastrofos prie Lampedūzos krantų Europos Sąjunga (ES) skirs Italijai 30 mln. eurų. Tai lankydamasis šioje Viduržemio jūros saloje trečiadienį paskelbė Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso, praneša agentūra AFP.

Pasak J. M. Barroso, lėšos bus skirtos, kad Italija galėtų susidoroti su pabėgėlių srautais. "Tačiau mes žinome, kad turi būti daroma daug daugiau", - kalbėjo jis. ES esą negali užmerkti akių prieš tokias pabėgėlių dramas ir leisti, kad prie jos sienų žūtų tūkstančiai žmonių.

"Vienos mūsų šalių problema, kaip dabar Italijos, turi būti traktuojama kaip visos Europos problema", - pabrėžė Komisijos vadovas. Jis neslėpė savo siaubo dėl tragedijos masto. "Aš niekada nepamiršiu šių karstų vaizdo", - teigė jis. Italijos premjeras Enrico Letta taip pat kalbėjo apie "Europos dramą". Tai esą yra didžiausia žmogiškoji tragedija Viduržemio jūroje.

E. Letta paskelbė, kad nuskendusio laivo aukoms bus surengtos valstybinės laidotuvės. Aukos turi teisę į tokias laidotuves, pareiškė jis.

Prie Lampedūzos krantų praėjusį ketvirtadienį nuskendo laivas su šimtais nelegalių migrantų, mažiausiai 290 jų žuvo. Išsigelbėjo tik 155 žmonės.

Lampedūzoje J. M. Barroso ir E. Letta buvo sutikti pasipiktinimo šūksniais. Žmogaus teisių aktyvistai ir gyventojai šaukė "Gėda!" ir "Žudikai!", jie laikė rankose pabėgėlių nuotraukas.

Po katastrofos prie Lampedūzos salos ES aktyviai diskutuojama apie Europos pabėgėlių politiką. Pirmiausiai nuspręsta paskirti darbo grupę, kuri tirtų problemas šioje srityje.