„Europolas, kaip informacijos mainų centras, turėtų turėti prieigą prie visų svarbių duomenų šaltinių ir sistemingai jais naudotis, tačiau šiuo metu taip nėra“, – rašytiniame pareiškime teigė Europos Audito Rūmų (EAR) narė Bettina Jakobsen.

Hagoje įsikūręs Europolas, kuriame dirba daugiau nei 1 000 darbuotojų, padeda 27 ES valstybėms narėms koordinuoti tarpusavio veiksmus, kai šios stengiasi išardyti tinklus, padedančius žmonėms neteisėtai patekti į bloką.

Tačiau, kaip nustatė auditoriai, šį darbą dažnai apsunkina netolygi prieiga prie pagrindinių duomenų bazių – ir privačių, ir valstybinių – ir galimybė jomis naudotis, o kartais ir menkas pačių valstybių narių dalyvavimas.

EAR pranešime spaudai teigiama, kad institucija „nesistemingai naudoja arba visai nenaudoja išorinių duomenų šaltinių, pavyzdžiui, Vizų informacinės sistemos ir Keleivių duomenų registro“.

Pasak EAR, agentūra, kuri taip pat dirba su ES nepriklausančiomis šalimis ir organizacijomis, susiduria su problemomis sudarant susitarimus dėl keitimosi informacija su kilmės ar tranzitinėmis valstybėmis, nepriklausančiomis ES.

Maždaug 90 proc. nelegalių migrantų patekti į ES padeda kontrabandininkai, rodo Europolo atliktas tyrimas.

Agentūros vertinimu, šis sektorius, teikiantis tokias paslaugas kaip apgyvendinimas, transportas ir suklastotų dokumentų parūpinimas, yra labai pelningas. Pavyzdžiui, manoma, kad 2015 metais jo apyvarta siekė nuo 3 iki 6 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)