Nacionalinis animacijos ir dizaino centras savo puslapyje internete skelbia, jog šokiruojantį filmuką sukūrė trys mokyklos studentai. Tai buvo jų baigiamasis darbas 3D animacijos ir skaitmeninio dizaino paskaitoms.

Kaip skelbia mokyklos atstovai, studentai sukūrė stebėtinai tikrovišką vaizdo įrašą, kuriame didžiulis plėšrus paukštis kėsinasi pačiumpa mažametį stebint išsigandusiam jo tėvui.

„Tiek vaikas, tiek erelis tebuvo 3D animacijos kūriniai, vėliau sėkmingai integruoti į filmuotą medžiagą“, skelbiama mokyklos tinklalapyje.

Vaizdo įrašas, kurį vien tinklalapyje „Youtube“ peržiūrėjo 15 mln. žmonių, sukėlė tikrą nuomonių audrą socialinėje žiniasklaidoje. Filmukas vaizdavo, kaip didžiulis kilnusis erelis čiumpa mažametį, pakelia jį nuo žemės ir už kelių metrų jį numeta. Atsikratęs krovinio, jis pakyla virš medžių viršūnių.

Mokykla studentų darbą apibūdina kaip „realybės ribų peržengimą“.

Prieš paskelbiant, jog filmukas nėra autentiškas, specialistai buvo ėmę atvirai svarstyti, ar vaizdo įrašas realus. Jie lygino kompiuterinės animacijos galimybes ir kilniojo erelio elgesį gamtoje.

Specialistas Alexas Hernas tinklalapyje „New Statesman“ skelbė, jog vaizdo įraše erelis ir jo šešėlis nesutampa.

„Guardian“ mokslo tinklaraštininkas Grrlscientistas rašė: „Pakalbėsiu apie pačią akivaizdžiausią klaidą: tai joks ne kilnusis erelis, joks ne aquila chrysaetos. Pradėsiu nuo to, jog vaizdo įraše matomo plėšraus paukščio sparnai visiškai neatitinka šiai rūšiai būdingų, jų forma visai ne tokia – jie pernelyg siauri, kampai pernelyg aštrūs. Kilniojo erelio sparnai visai kitokie. Be to, vaizdo įraše matomo paukščio spalvos neatitinka originalo – jis pilkas, o ne šilto rusvo atspalvio“.

Nacionalinis animacijos ir dizaino centras teigia, jog jo studentai anksčiau išplatino dar vieną savo darbą, kuriame pingvinas neva bando ištrūkti iš „Montreal Biodôme“ gamtos muziejaus.
Tie patys studentai yra paskelbę ir vaizdo reportažą apie neva iš zoologijos sodo pabėgusį pingviną.